Jawel de autobelastingen worden in 2020 wéér hoger

In 2020 gaat u met zijn allen €6,1 miljard aan wegenbelasting betalen aan de overheid. Dat komt niet alleen door de toename van het wagenpark, maar vooral doordat de prijzen worden verhoogd. En u mag ook even in ogenschouw nemen dat Dirk-Willem, met zijn lease-Tesla, niets betaalt.

Minder BPM Wiebes met het klimaatakkoord

De overheidsinkomsten uit wegenbelasting worden in 2020 maar liefst €147 miljoen hoger dan in 2019. Vooral als u een diesel rijdt gaat u dat in de portemonnee voelen. Van de stijgingen gaat €131 miljoen naar het Rijk, terwijl de provincies het met de overige €16 miljoen stijgingscentjes moeten doen.

De fijnstoftoeslag gaat rechtstreeks in de portemonnee van het Rijk  (en verdwijnt daar ongetwijfeld via wachtgeld richting de zakken van de graaipolitici). U gaat geen enkel verschil zien op de weg en ook naar extra treinlijnen of metro's kunt u voorlopig fluiten, het is wel zo fijn als u gewoon rustig in de file staat en uw belastingen betaalt.

Bron: CBS

Wat een automobilist exact kwijt is aan belastingen in 2020 verschilt nogal. Uiteraard hangt het af van het soort brandstof dat de auto gebruikt, maar ook de provincie waar de bestuurder woont maakt verschil. Tussen de hoogste en de laagste provincieprijs kunnen een paar tientjes per kwartaal zitten zoals uit onderstaande afbeelding blijkt.

Bron: CBS