De stormachtige F1-carrière van Max Verstappen

Na iets meer dan een jaar in de Formule 1 maakt Max Verstappen de overstap van Toro Rosso naar Red Bull, een grote stap in de rollercoaster die Max' carrière is. Wat bokste onze 18-jarige landgenoot allemaal voor elkaar in 23 races?

Max heeft twee records die hij - althans tot een volgende regelwijziging - nooit meer kwijtraakt: de jongste coureur die ooit in een F1-race start (17 jaar en 166 dagen oud) én de jongste puntenscorer in de F1 ooit (17 jaar en 180 dagen ooit). Aangezien niemand onder de 18 nu nog een superlicentie krijgt, en deze nodig is om in de F1 te rijden, blijven de records nog wel even staan.

Max' 3 jaar oudere ex-teammaat Carlos Sainz jr. deed vorig jaar eigenlijk nauwelijks onder voor Max, vooral in de kwalificaties. Tegen het einde van het vorige en in het huidige seizoen begon Max echter een gat te trekken naar Carlos. Tel hierbij op dat Mercedes en Ferrari achter de schermen naar verluidt ook al aan Max aan het trekken waren, en het is duidelijk waarom Max als eerste van de twee promoveert uit STR.

De statistieken na 23 races (19 in 2015, en 4 dit jaar):

GP-starts: 23 (2015: 19, 2016: 4)

WK-punten: 62 (2015: 49, 2016: 13)

Non-finishes: 5

Beste finish: 4e (Hungaroring en Austin, 2015)

Beste kwalificatie: 5e (Melbourne 2016)

Top tien finishes: 13

Top tien kwalificaties: 14

Vader Jos spreekt van een 'langdurige deal' bij Red Bull. Volgens insiders vertaalt dit zich naar de rest van dit seizoen én 2017. Max komt bij een team met een veel groter budget terecht, maar schakelt wel weer over op een Renault-motor, in 2015 een struikelblok, en ook dit jaar nog niet helemaal competitief. Dit jaar troefden de Toro Rosso's de Red Bulls al af, althans in ieder geval in de kwalificatie. Later dit seizoen zullen we zien of rijder danwel materiaal hier debet aan was. Bovendien: er schijnt voor Canada nog een grote update van de Renault-, sorry.., de TagHeuer-krachtbron aan te komen.

We polsten onze eigen F1-bankdeskundoloog Jos van Vliet over de Overstapweken.

Over Max:

"Fantastisch hoe snel de carrière van Max Verstappen zich ontwikkelt. Dit is voor hem een enorme kans om te laten zien wat hij op het allerhoogste niveau kan. De druk neemt hierdoor enorm toe want iedereen verwacht nu een podiumplek. De geschiedenis wijst uit dat tussentijds instappen in een vreemde auto moeilijk is. Ik denk echter dat Max het aan kan. Hij laat al zijn hele leven zien dat hij stappen maakt die voor anderen onmogelijk lijken."

Over Kvyat:

"Voor Kvyat is dit een enorme mentale opgave. Hij is bezig aan zijn derde seizoen en ligt sinds zijn crashes met Vettel gigantisch onder vuur. De manier waarop hij door Helmut Marko wordt afgeserveerd is een beetje vals. Kvyat wordt geslachtofferd om het supertalent Verstappen in een snelle auto te krijgen. Hij stond twee races geleden nog op het podium maar is nu kind van de rekening. Zo hard kan F1 zijn."

Over Red Bull:

"Red Bull heeft nu eenmaal de luxepositie om uit veel goede coureurs voor relatief weinig geld te kunnen kiezen. Daardoor kunnen ze bikkelharde keuzes maken. Hier staat Marko ook om bekend. Zijn credo is: Je bent zo goed als je laatste race. Duidelijk is dat ze in Verstappen de toekomst zien. Eigenlijk is dat wel terecht natuurlijk als je de prestaties van Max ziet."