Tweetal pleegt diefstal uit politieauto, ontkomt

Een alternatieve titel voor dit bericht was 'Dit is waarom niemand de Nederlandse politie nog serieus neemt', maar we waren niet bij het incident, en de beste stuurlui staan aan wal. Wat is er precies gebeurd?

Lekker jatten van de ibahesh

De politie heeft deze zondag een heel summier bericht (bron) uit doen gaan, met betrekking tot het ""incident"" dat zich op 4 december afspeelde: 

"De recherche heeft zaterdag twee jongens van 18 en 21 jaar oud uit Alkmaar aangehouden op verdenking van het plegen van een diefstal uit een politieauto.

Op 4 december probeerde [sic] twee jongens spullen te stelen vanuit [sic 2] een politieauto op de Duivelandstraat. Tijdens de aanhouding voelde de agent zich genoodzaakt om een schot te lossen. Het duo slaagde erin om weg te komen.

De twee Alkmaarders zitten vast voor verhoor. Het onderzoek wordt voortgezet."

Dit is typisch een bericht dat meer vragen oproept dan het beantwoordt. Ten eerste is het sowieso al vrij ballsy om iets uit een politieauto te stelen, en vervolgens word je betrapt, beschoten (!), en weet je toch nog te ontkomen? Dat is raar met een grote 'R'.

Vijf tot zeven schoten

We checkten even een kaartje van Alkmaar, en zagen dat de Duivelandstraat midden in het centrum ligt. Dat incidentje is dus zeker niet ongemerkt voorbij gegaan. En inderdaad: er is destijds over geschreven. In de eerste communicatie ging het nog over twee 15-jarige jongens, met een 'arabische uiterlijk'. Die leeftijd mag nu van minderjarig naar twee keer meerderjarig bijgesteld worden.

Als we afgaan op de interviews die Hart van Nederland in de buurt deed (bron), is de agent in zijn auto verrast door de twee jongens, die hem probeerden zijn wapen af te pakken. De betrouwbaarheid van deze informatie is niet gegarandeerd, we weten niet of het gaat om informatie uit eerste hand, of om een verhaal dat via de tam-tam rondging. Wel lijkt de agent gericht te hebben geschoten in een straat in het centrum. Een buurtbewoner viste een kogel uit zijn muur, vlak naast het raam. Dat lijkt bijzonder kwalijk, en wordt ondertussen ongetwijfeld onderzocht. Duidelijk is wel dat we het oude adagium 'Nederlandse smerissen die schieten niet' () bij kunnen stellen.

De twee knapen zijn inmiddels door de recherche opgesnord en vastgezet, waarbij we erg benieuwd zijn naar het vervolg. Als ze er met een fopstrafje afkomen geeft dit in feite carte blanche aan elke straatrat om politiemensen aan te vallen en hun wapen afhandig proberen te maken. Kunnen we dit soort gasten niet gewoon weer naar de Veenkolonie sturen, net als een eeuw geleden?