We smijten in Nederland tientallen miljarden tegen verduurzaming (biomassacentrales, iedereen voor een prikkie in een Tesla, hele steden van het gas), dus deze paar miljoentjes konden er ook nog wel bij. Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) trekt 34,5 miljoen euro uit voor transportprojecten die goed zijn voor klimaat en luchtkwaliteit. Samen met bijdrages van de betrokken bedrijven (47 miljoen euro) en de EU (5,9 miljoen) komt de teller op €87 miljoen voor een CO2-neutralere sector.
Waterstofveegwagentjes en elektrische kraanwagens
Een voorbeeld hiervan is de bouw van emissieloze veegwagentjes, die gemaakt worden door Holthausen uit Hoogezand. Afnemers kunnen kiezen tussen waterstof of batterij-elektrisch. Wellicht meer in het oog springend zijn de zware kraanwagens van Vlot Logistics in Rotterdam. Met de subsidie bouwt het bedrijf een elektrische kraanwagen met oplegger om stenen te vervoeren, inclusief mobiele lader. Eigenaar Rokus Vlot: “Voor deze voertuigen met een gewicht tot maximaal 50 ton, waarmee we overal tussen de huizen rijden, is geen duurzaam alternatief op de markt. Iedereen zegt dat het niet kan om dit soort voertuigen uitstootvrij te maken. Veel te duur en ingewikkeld. Maar we staan in de startblokken en gaan het gewoon doen”.
Zeven nieuwe waterstoftankstations
Met de 87 miljoen euro gaan 43 projecten van start. De helft daarvan gaat batterij-elektrische innovaties, iets minder dan de helft om waterstofinnovaties en een klein deel naar toepassing van hernieuwbare biobrandstof. Ook - en dat is goed nieuws voor Mirai-rijders - komen er zeven nieuwe waterstoftankstations: in Roosendaal, Utrecht, Nieuwegein, Amsterdam, Dordrecht, Barneveld en Den Helder. Met het geld van een eerdere subsidieronde, in 2017, zijn destijds de eerste waterstoftankstations gerealiseerd.