Tesla boekt nieuw snelheidsrecord met Model 3

Wie een beetje bekend is met de werkwijze van Tesla, weet dat 'er geen gras over laten groeien' een leidend mantra is binnen de bedrijfscultuur. Dit bewijst de Chinese tak van Tesla eens te meer. Aan de Aziatische oostkust werd een snelheidsrecord gebroken.

Tesra

In een staaltje doorpakken waar de honden geen brood van lusten (maar dan positief) is Tesla deze week begonnen met de levering van hun 'made in China' Model 3's. Dat is minder dan een jaar - 357 dagen, om precies te zijn - nadat de eerste steen van de Gigafactory 3 door His Royal Memeness Elon Musk werd gelegd. Een prestatie die er tot nu toe door geen enkele andere mondiale autofabrikant werd geëvenaard.

Net zoals in de VS destijds, heeft ook het Chinese personeel first dibs: de eerste vijftien Model 3's van Aziatische makelij gingen naar fabrieksmedewerkers die een exemplaar hebben aangeschaft. In een ceremonie die werd verpest door een zwaar zuigende Coldplay-soundtrack rolden ze door de fabriek. De Model 3's kosten 355,800 yuan (€45.000) voor subsidies, Tesla wil binnen een maand beginnen met leveringen aan klanten. 

Wie iets langer kan wachten dan dat, maakt kans op zo'n 20% kortings. Naarmate Tesla meer spulletjes in China zelf inkoopt/laat maken, zakt de productieprijs. Als de voorspellingen kloppen, hakt Tesla - op jacht naar volume - in China in de loop van 2020 een vijfde van zijn verkoopprijs.