Tesla wil prijs Model 3 met 20% verlagen

Wie bekend is met het merk Tesla, is bekend met variabele prijzen. Wat u voor een Tesla betaalt kan van week tot week verschillen, maar meestal zijn de fluctuaties niet heel groot. Echter, voor volgend jaar schijnt een prijsverlaging van 20% in het vat te zitten.

Tesla-fabriek

Moeten de 20.000+ Nederlanders die al een Tesla Model 3 hebben aangeschaft nu met stoom uit hun oren naar het Tesla-servicepunt lopen? Nee, en wel om twee redenen: ten eerste omdat bijna iedereen die in Nederland Tesla rijdt, dit op de pof doet. Het zijn dus geen zuurverdiende spaarcentjes die plotseling verdampen. De tweede reden is wellicht nog relevanter: als de prijsverlaging er komt, dan is deze alleen van toepassing op Model 3's die in China worden gebouwd.

Volgens persbureau Bloomberg gaan de prijzen van Model 3's, die uit de Gigafactory 3 in Shanghai rollen, vanaf de tweede helft van 2020 omlaag. Nu betalen Chinezen nog 355,800 yuan (zo'n 45 duizend euro), maar naarmate Tesla meer lokaal geproduceerde componenten in zijn Chinese modellen stopt, kan deze zakken met 20 procent of meer. Tarieven zijn altijd een groot issue geweest voor westerse fabrikanten die in China afzet willen halen, vooral door ferme taal van de regering Trump in de laatste jaren.

Tesla wil graag een grote speler worden op de grootste (elektrische) automarkt ter wereld, die momenteel afkoelt. De afgelopen maanden lopen de elektrische verkopen in China met 40-50 procent terug ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Significant goedkopere auto's leveren is dan altijd een goede zet. Het Amerikaanse concern bouwt de komende jaren ook aan een Europese fabriek, die in de regio Berlijn komt te staan.