Genie ontdekt: ook handsfree appen is gevaarlijk

In de auto en op de fiets heerst een appverbod dat is verpakt in een moeizaam geschreven wetsartikel. Nu hebben wetenschappers onderzocht wat gebeurt als mensen hun toestel ophangen en dan gaan appen. Dat is ook gevaarlijk. No shit.

Appverbod

Wat iedereen zelf had kunnen bedenken is nu bevestigd door onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV): ook als je je telefoon in een houder plaatst en dan gat zitten appen, slinger je van alle kanten over de weg.

Waarom is dit belangrijk, terwijl een kind van drie dit ook had kunnen voorspellen? De wet die appen op de fiets en in de auto verbiedt is zodanig opgeschreven dat niet het appen verboden is, maar het vasthouden van de telefoon. Dus in een houder mag je plotseling wel gevaarlijk doen en iedereen doodrijden. Okay, dat laatste is wat overtrokken, maar dat is wel het gevolg. De SWOV stelt: "Enkel een verbod op het vasthouden van een telefoon geeft dan ook een verkeerd signaal naar de weggebruikers; ten onrechte zou men hierbij kunnen denken dat appen met de telefoon in de houder wél veilig is." Een typisch gevolg van de in Nederland altijd verkeerd opgeschreven wetten.

De dinosauriërs van VVN komen eigenlijk met de beste oplossing: "Het moet weer normaal worden om niet elk moment van de dag bereikbaar te zijn. Als je een bericht leest of typt is de kans op een ongeval zes keer zo groot. Maak het jezelf dus gemakkelijk door de verleiding weg te halen. Zet je telefoon op ‘niet storen’ en onthoud dat het normaal is om onderweg even niet bereikbaar te zijn." 

Overigens zijn wij van mening dat ook de touchscreens in moderne auto's levensgevaarlijk zijn. Daar kun je als bestuurder ook uren naar kijken voordat je weet waar het knopje van de stoelverwarming zich nou weer verstopt heeft.