Boeren rijden hun trekkers zonder kenteken. Is allemaal gedoe en het levert weinig op. De 570.000 landbouwvoertuigen rijden op akkers en weiden en komen zo min mogelijk op de weg. Het geeft alleen maar rompslomp om daar ook weer kentekens voor te gaan verstrekken.
Desondanks spreekt de Tweede Kamer vandaag over een wetsvoorstel om de boeren toch met wat extra administratie op te schepen. Inderdaad, de invoering van een trekkerkenteken. Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, legde een april 2019 een wetsvoorstel bij het parlement neer om zo'n kenteken in te voeren. De behandeling werd steeds vooruitgeschoven want eigenlijk wilde niemand eraan. Al vijftien jaar zit eigenlijk niemand erop te wachten en werd de invoering steeds maar weer doorgeschoven (in 2016 werd een wetsvoorstel voor de invoering zelfs weggestemd).
Nu wordt het stuk ineens wel behandeld en als speciale "smoke & mirrors" (lees: afleidingsmanoeuvre) mogen trekkers straks 40 km/u rijden op de weg in plaats van 25 kilometer per uur (kan veel harder). Hoe zou dat toch komen?
Boerenprotesten
Het is niet moeilijk om een verband te zien met de grootschalige boerenprotesten van oktober. In die maand gingen de boeren meermaals met hun trekkers naar Den Haag of naar de provinciehoofdsteden om te protesteren tegen de bizarre maatregelen die worden genomen in de """stikstofcrisis""" en """PFAS-crisis""".
De politie kon vrijwel niets uithalen tegen de agrariërs die met hun enorme landbouwvoertuigen de stad in reden. Alleen daadwerkelijke staandehouding had effect, want een trekker is behalve aan zijn kleur nergens aan te herkennen. Maar om iemand met een John Deere (poah!) gewoon een bekeuring te geven omdat zijn trekker groen is, gaat wat ver. Daarom dus snel even dat kenteken invoeren, dan zijn de boertjes ook weer onder de duim (en kan Den Haag verder met de #MeToeslag-affaire).
Update: kijkt u even mee naar de draaipartij (vvd).