Duitsers beginnen toch warm te draaien voor maximumsnelheid

Geniet nog even van de snelle stukken Autobahn tussen de Baustellen in de aankomende voorjaarsvakantie. Het is binnenkort echt gedaan met de pret in Duitsland en de 130 km/u-limiet lijkt er te gaan komen nu ook de ADAC achter het plan staat.

Flitser

Het laatste bastion van mannelijkh... superautomobilisme staat ten oosten van Nederland. Duitsland, met zijn Autobahnen waar op grote stukken nog gewoon onbeperkt hard kan worden gereden. Maar als zelfs de ADAC (de Duitse versie van de ANWB) zijn verzet tegen een landelijke maximumsnelheid gaat opgeven, dan is het waarschijnlijk snel gedaan.

De Duitse zakenkrant Handelsblatt bericht dat de decennialange weerstand van de ADAC tegen een maximumsnelheid is gebroken. De club heeft een enquete uitgevoerd onder de leden en inmiddels is 45% daarvan voor een landelijk maximum. Gelukkig voor de rasechte automobilisten is nog steeds 50% faliekant tegen een snelheidslimiet.

Milieu

Het invoeren van de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur zou een CO2-winst van 2 miljoen ton kunnen opleveren. Per welke tijdseenheid wordt er niet bij gezegd, maar laten we ervan uitgaan dat ze bedoelen per jaar. Dat is vrij veel. Maar het is ook vrij vaag, want het is gebaseerd op berekeningen en niet op metingen.

De Duitse sociaaldemocraten van SPD vinden al langer dat er een landelijk maximum van 130 kilometer per uur moet komen. Tot nu toe kon het machtige lobby-orgaan van de ADAC echter altijd keihard NEIN! blijven roepen. Sinds de ledenraadpleging moet ook de ADAC toegeven dat ze misschien wel mee moeten gaan werken aan een rubberentegelregel ter voorkoming van rijplezier.

Ons advies is dus om nog snel even een wintersport in Oostenrijk of Zwitserland te boeken zodat u reden heeft om eens over de Autobahn te jakkeren. Of dat tripje naar Berlijn vooral niet meer uit te stellen. En u kunt natuurlijk ook naar het Mercedes- of Porsche Museum in Stuttgart planken. Genoeg reden om naar Duitsland te gaan voordat het te laat is.