Vier ton boete voor Mario Karters

Mario Kart is een leuk spelletje van Nintendo, maar het kan snel duur worden. In Japan is het een populair toeristisch ding om met een kart verkleed als een personage uit de game de weg op te gaan. Dat mag alleen helemaal niet. Van Nintendo.

Mario Kart

Verkleed als Mario, Luigi, de Prinses of Yoshi door de straten van Tokio rijden is de laatste jaren een populaire bezigheid. De vriendelijke juristen van Nintendo zijn daar echter niet zo blij mee. Ze willen het auteursrecht op het game beschermen en vallen een ieder die Mario Kart noemt lastig met enorme rekeningen.

Wie "Our man in Japan" van James May op Amazon heeft gezien, weet dat de The Grand Tour-presentator zich in alle bochten liet buigen om maar niet te zeggen dat hij een Mario Kart reed in Japan. De juristen van Nintendo zaten al met een rekening klaar, dus reed James een Anime-kart.

In Tokio was een verhuurbedrijf minder snugger, want zij kregen een boete van omgerekend €400.000 voor inbreuk op het auteursrecht van Nintendo. Het bedrijf protesteerde tegen een eerdere boete, maar had in hoger beroep een onvriendelijke rechter tegenover zich die de boete vervijfvoudigde tot vier ton. Pijnlijk, zelfs MariKart, not related to Nintendo was niet genoeg om de schijn van verbinding met Nintendo te ontkennen.