'Als Max Verstappen Zandvoort wil winnen, kunnen ze ons bellen'

Het citaat boven dit artikel klinkt wellicht als uitspraak van een bekende match fixer, maar dat is het niet. De woorden komen uit de mond van een onderneemster die een nieuwe technologie voor verf verkoopt. Het moet procenten winst kunnen opleveren.

Max Verstappen

De naam Josefien Groot zegt u wellicht niets, maar ze is Co-Founder en CEO van Qlayers. Het Delftse bedrijf is gespecialiseerd in het aanbrengen van verf. Niet heel spannend zegt u? Josefien is het met u oneens. Haar mede-oprichter Ruben Geutjens heeft een verftechniek bedacht met het printen van microstructuren die de huid van een haai imiteren.

Josefien in een interview met Nieuwe Revu: 'Haaienhuid heeft een heel specifieke structuur die de wrijving met water vermindert. Hij vertelde dat je dat kunt aanbrengen op industriële oppervlaktes om weerstand te besparen. Ik dacht meteen: dit is megacool. Als je dat bijvoorbeeld aanbrengt op een vliegtuig, een schip of een windturbineblad, kun je de energie-efficiëntie enorm verhogen."

Zo komen we ook bij de Formule 1 terecht. Josefien: "We zijn in staat om 5 procent weerstandsreductie te realiseren. Dat lijkt weinig, maar het is echt heel veel, zeker als je het hebt over schepen en vliegtuigen. Om het concreet te maken: een containerschip of cruiseschip zou dan per jaar achtduizend ton minder CO2-uitstoot hebben. Dat staat gelijk aan 23.000 auto’s. Vliegtuigen kunnen 4400 ton minder CO2 produceren. En windturbines kunnen met onze coating op jaarbasis 264.000 kWh meer energie opwekken." Die besparingen kunnen ook werken op F1-wagens, bijvoorbeeld die van Max Verstappen. Vijf procent minder weerstand levert natuurlijk ergens een paar tienden of hondersten op en dat kan genoeg zijn. Tip van ons aan Red Bull Racing: bel Josefien.

Uiteraard vindt ze dat zelf ook: "Dus als Max Verstappen straks de GP van Zandvoort wil winnen en Red Bull heeft er het budget voor, dan kunnen ze ons bellen." Lees het hele interview over Qlayers en hun andere innovaties bij Nieuwe Revu.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool