Audi RS6 en RS7 Performance gaan hybride. Dit zijn de opties

Het is slechts een kwestie van tijd voordat Audi's eerste RS-modellen met een stopcontact worden uitgevoerd. Het helpt met het vermogen, en tegelijkertijd kan je het verbruik van een V8 flink drukken.

Audi RS7

In het volgende decennium kunnen we ons op gaan maken voor de eerste hybride Duitse powersedans en -stations. Berichten hierover zweven al jaren rond, voor alle merken: BMW heeft met de lancering van de Vision M Next al aangegeven deze weg te bewandelen, en ook Mercedes-AMG heeft de hybridisering van zijn lineup vanaf 2021 aangekondigd. Dan kan Audi niet achterblijven natuurlijk, vooral niet met de enorme elektrische ambities die in Ingolstadt leven. Al was het alleen maar omdat in de Duitse autowereld heel nauwgezet wordt gekeken naar wat de concurrent doet.

In het geval van Mercedes-AMG wordt al geruimte tijd gefluisterd over het laten herrijzen van het fameuze '73'-label. Niet met een atmosferische V12, maar met een V8 biturbo en een elektromotor, die samen goed zijn voor pakweg 800 pk. Wat zet Audi daar tegenover?

MHEV

Het merk past momenteel al mild-hybride technologie toe in de RS6 en RS7, de lichtste vorm van elektrificatie, waarbij een riemaangedreven alternator als startmotor fungeert. Deze wordt gevoed door een kleine li-ion accu met een spanning van 48 volt, die ook een klein zetje geeft bij de eerste acceleratie. In de RS7 is deze laag achterin geplaatst, vlak achter waar de uitlaat splitst (de klassieke 12V-batterij zit achter het rechter achterwiel). De accu heeft een zeer kleine capaciteit (ongeveer 500 Wh), en wordt voortdurend opgeladen en ontladen. Een handige en goedkope technologie, die verder weinig ruimte in beslag neemt. Prima dat dit wordt toegepast, maar het is cijfermatig peanuts.

PHEV

Wil je meer vermogen, dan ontkom je niet aan drastischere maatregelen. Dit kan op verschillende manieren: met supercondensatoren, zoals in de nieuwe Lamborghini Sian, of met (een) elektromotor(en), die worden gevoed door een accupakket met een hoog voltage. De route die Lamborghini neemt is een logische voor die club, uit gewichtsoverwegingen, maar een RS6 weegt sowieso al ongeveer twee ton, dus hier is gewicht minder een issue. Als er nog 200-250 kg aan elektrische componenten in de auto komen, then so be it. Een RS6 of RS7 is sowieso het beste in zijn element op de snelweg, en niet op een bochtig circuit.

We zien dit principe al toegepast worden bij Porsche, dat van de Panamera en Cayenne Turbo S een V8 met plugin hybride-aandrijflijn heeft gemaakt. Daarnaast lanceerde Audi deze week de A7 55 TFSI e quattro, die de 2.0 viercilinder uit de 45 TFSI combineert met een elektromotor van 105kW/350Nm en een accupack van 14,1 kWh. Deze aandrijflijn kan ook best in een RS7, uiteraard met een 4.0 biturbo TFSI in plaats van een vierpitter. Hierbij is het aan de ingenieurs om de juiste balans te vinden tussen het vermogen van de e-motor en de omvang van het accupack, maar een ~740 pk sterke RS6/RS7 lijkt al een goed begin. Dan gaan we daarna wel richting (of over) de 1.000 pk.

Hybride RS4 bevestigd

We hebben in bovenstaand verhaal de grotere klasse der power-Avants en -Sportbacks als uitgangspunt genomen, maar moeten hier bij aanmerken dat juist op de IAA die momenteel in volle gang is, Audi tegen de Britpers een plugin-hybride RS4 heeft bevestigd. Als die er komt, dan lijkt de RS6/7 helemaal een no-brainer.

De mogelijkheden zij wat dat betreft eindeloos. Zo kan je een RS6/7 Performance aanbieden zonder stekker, met een bescheiden winst van, zeg, 50 pk. Hierboven kan dan nog een Performance Plus met PHEV-aandrijflijn. Maar goed, hier zitten de marketeers ongetwijfeld al bovenop. We sluiten af met livebeelden van de RS6 en RS7, vanaf de beursvloer. Rood is een notoir lastige kleur om te fotograferen, zeker onder donkere omstandigheden, maar dat kan automakers verder weinig schelen.