Koop 'prototype Corvette' stoelen voor $90.000

Een aanbieder op veilingssite Ebay claimt een setje bijzondere stoelen in zijn bezit te hebben. Het zou gaan om de handgemaakte zetels uit het allereerste Corvette-prototype.

Koop 'prototype Corvette' stoelen voor $90.000

Laat je niet foppen door de erbarmelijke staat van dit setje stoelen. Volgens aanbieder 'ncrstopflight' zijn ze namelijk hun gewicht in goud waard. Of bijna dan. De gescheurde, door ratten aangevreten zetels zouden namelijk afkomstig zijn van EX-52, het allereerste prototype van wat later de Corvette zou worden.

EX-52

De wagen werd gebouwd onder 'Project Opel' in 1952 en kreeg aanvankelijk de naam 'Cougar' mee. Vlak voor de presentatie bij de General Motors Motorama Show in het Waldorf Astoria Hotel in New York werd de naam echter veranderd naar 'Corvette'. Samen met de later gebouwde EX-53 werd de wagen daar voor het eerst getoond.

Na een stint als hoofdattractie van de GM Parade of Progress in 1953 werd EX-52 omgebouwd naar de specificaties van de productie-Corvette. Tijdens dat proces werden de originele stoelen met glasvezel schalen verwijderd en vervangen voor anders gevormde stoelen met metalen frames. De auto werd vervolgens getoond als de eerste productie-Corvette voor modeljaar 1954.

EX-52 werd uiteindelijk vernietigd.

Zijn ze echt?

De auto overleefde dat eerste jaar echter niet. Zodra EX-52 niet langer nodig was werd hij gestript en werden diverse onderdelen getest op duurzaamheid. De glasvezel carrosserie werd zelfs onderworpen aan brandproeven. Tegen die tijd was het originele interieur echter allang verwijderd. De verkoper op Ebay zegt dat zijn stoelen die originele set zijn.

Corvette-historicus Kenneth W. Kayser heeft de stoelen bekeken en met behulp van gedigitaliseerde originele foto's hun authenticiteit beoordeeld. Aangezien de stoelen uniek zijn kon Kayser op verscheidene details vaststellen dat het inderdaad om de originele set gaat.

Hoewel de Corvette-gemeenschap niet graag tegen Kayser ingaat, zijn de meningen verdeeld over de authenticiteit van de stoelen. Buiten het feit dat ze zwaar beschadigd zijn en het daarom moeilijk te bepalen is wat de originele vorm was, is er vanuit General Motors zelf nog geen officieel bewijs naar voren gekomen. Het is dus wachten op uitsluitsel.

Mocht je toch overtuigd zijn, geobsedeerd zijn door Corvettes en een flinke zak spaargeld hebben, dan kun je hier een bod doen.

Algemeen
  • ncrstopflight via Ebay