Open muscle: dit is de nieuwe Corvette Stingray Convertible

Wilt u een open sportwagen met V8-middenmotor rijden, dan moet u een enorme bak geld meenemen, want de keuze is beperkt tot Ferrari's en McLarens. Of eigenlijk moeten we zeggen, 'was beperkt', want Corvette komt met een alternatief.

Chevrolet Corvette C8 Stingray Convertible

In juli presenteerde Chevrolet de Corvette C8 Stingray: een Corvette die voor het eerst ooit de motor mid-achter heeft, in plaats van voor de bestuurder. De Amerikanen presenteren nu ook een open versie, met een hardtop boven de bestuurder, maar met dezelfde 502 pk sterke atmosferische V8 achter hem/haar.

De keuze voor een compacte hardtop is niet heel vreemd: omdat er nu een motor ligt op de plaats waar vroeger uitgebreid plaats was voor een klapsysteem, moest het dak verkleind worden. De C8 Convertible heeft twee grote steunberen, zoals we die ook van modellen als de 488/F8 Spider of de McLaren 720S Spider kennen. Het grote voordeel hiervan: structurele stijfheid, en bescherming bij een koprol. Achter de bestuurder, op het punt waar deze dezelfde hoogte als de voorruit benaderen, kan er mooi een klein, targa-achtig, dakje tussen, dat uit twee delen bestaat, die in neergeklapte positie op elkaar gestapeld zijn. Dit kan alleen omdat de bestuurder in de nieuwe Corvette veel verder naar voren zit dan voorheen: er hoeft immers geen grote V8 in de neus. 

Elektrisch bedienbaar dak

Voor de puristen is het wellicht geen pure cabrio, in de traditie van de oude Amerikaanse torderende zwabberbak uit de jaren '50: je zit nu veel meer 'in' de auto, in plaats van er, alleen beschermd door een voorruit, bovenuit te steken. Voor sportwagens is dit een oplossing die we de laatste jaren over de gehele breedte van de industrie toegepast zien worden. Het dak - dat zich in neergeklapte toestand tussen de motor en de stoelen bevindt - wordt aangestuurd door zes elektromotoren, en opent en sluit met een druk op de knop in 16 seconden, tot snelheden van 48 km/u.

Motor en prijs

De C8 Stingray Convertible wordt aangedreven door de 6,2 liter grote small-block V8, met 502 pk en 637 Nm. Deze is gekoppeld aan een achttraps transmissie met dubbele koppeling. Hij krijgt de motorcode LT2 mee, omdat het een doorontwikkeling is van de LT1 uit de C7 Stingray. De auto wordt op zijn vroegst vrij ver in 2020 verwacht. Voor wat betreft de prijs: "The convertible will be priced only $7,500 more than entry 1LT Stingray coupe."

Voor ons Nederlanders wordt het een vrij dure aangelegenheid de auto te kopen, omdat BPM. Amerikaanse funauto's en het Nederlandse belastingsysteem gaan nou eenmaal niet zo goed samen. Desalniettemin zullen er vast een paar exemplaren de grote plas oversteken voor de liefhebber.