'Goedkoop' racen? Probeer de BMW M2 CS Racing Cup Benelux

Volgend jaar gaat de BMW M2 CS Racing Cup Benelux van start. De serie telt vijf races op vier circuits en biedt met de kant en klare M2 CS Racing een relatief laagdrempelig, aantrekkelijk pakket aan voor de bedreven gentleman racer.

'Goedkoop' racen? Probeer de BMW M2 CS Racing Cup Benelux

Racen is een dure hobby. BMW denkt echter dat het geen tonnen per jaar hoeft te kosten om met een moderne circuitwagen een seizoen te doen. Met de BMW M2 CS Racing Cup Benelux wil het merk minder vermogende racefanaten ook de kans geven om op een hoog niveau kennis te maken met de autosport.

De M2 CS Racing

De auto die BMW ter beschikking stelt voor het kampioenschap is de derde in een lijn van cup-level endurance racers. Na de M235i Racing en de M240i Racing is de M2 CS Racing het laatste wapenfeit in de Nürburgring Langstreken Series (voorheen VLN), de 24 uur van de Nürburgring en het TC America kampioenschap. Door die lange bloedlijn is de M2 CS Racing een goede, betrouwbare basis waar verder geen ontwikkelingskosten meer aan verbonden zijn.

De huidige versie levert uit een 3,0 liter twin turbo zes in lijn 365 pk op de correcte wielen. Schakelen doe je met de 7-traps DCT-versnellingsbak met dubbele koppeling. Later in het jaar komt er echter een ingrijpende update voor de M2 CS Racing. De techniek ontwikkeld voor de succesvolle M4 GT4 zal in de auto worden verwerkt, waardoor het vermogen stijgt naar een gezonde 450 pk. Het pakket bestaat daarnaast uit betere koeling en grotere remmen met race-ABS.

Vijf races

De kalender voor 2021 bestaat uit vijf races op de vier grote circuits in Nederland en België: Zandvoort, Spa Francorchamps, Assen en Zolder. Elk evenement bestaat uit twee korte heats met een tijdlimiet van 25 minuten en een langere race van een uur. BMW zegt dat deze setup perfect is voor een team met twee rijders. De coureurs kunnen elkaar in de heats afwisselen en in de lange race een rijderswissel doen.

Relatief betaalbaar

Die opzet leent zich ook voor het beperken van de kosten, zo zegt BMW. Wanneer een rijdersduo zich aanmeldt voor een seizoen komt de prijs per rijder tussen de €40.000 en €50.000 te liggen. In dit scenario betaal je alleen voor deelname en blijft de auto eigendom van het raceteam waarmee je je inschrijft. Voor die halve ton krijg je daarnaast een volledig verzorgde hospitality, ondersteuning van een raceteam en banden aangeleverd door Michelin. Mocht je per se zelf de auto willen hebben dan wordt het bedrag uiteraard aanzienlijk hoger.

Hans van de Ven, manager van organisator M Track Experience, is positief: "Als BMW een raceauto als de BMW M2CS Racing voorstelt, kun je moeilijk anders dan na te denken over wat je daarmee kan doen. De auto is ideaal om trackdays mee te rijden, maar het is eigenlijk gewoon een geboren racer. Onze meer dan 20 jaar ervaring bij tal van internationale auto- en motorsportevents en onze sterke link met BMW zullen zeker van pas komen bij de BMW M2 CS Racing Cup Benelux."