Voor de BMW M2 CS zouden we onze eigen moer nog verkopen

BMW produceert de laatste tijd een paar horzels van auto's, maar gelukkig is het de kunst van het toffe bolides maken niet helemaal verleerd. De M2 - van zichzelf al een heerlijk voertuig - krijgt een verrukkelijke topversie, deze 450 pk sterke M2 CS. In goed Duits: 'Aaaaalter!'

BMW M2 CS

Er is geen klasse zo raar en ondoorzichtig als BMW's 2 Serie. Er wordt letterlijk van alles ingekwakt: van deerniswekkende, voorwielaangedreven MPV-busjes (groot en klein) tot toffe old-school RWD-coupés en -cabrio's (en er is natuurlijk ook een X2). Onlangs maakte BMW de verwarring voor hokjesdenkers alleen maar groter, door met een voorwielaangedreven 2 Serie Gran Coupé te komen. We weten niet precies wat we daar van moeten denken, maar gelukkig gaat het vandaag niet over de 'GC'. Waar het wel over gaat, is de tweelettercombinatie 'CS', en die staat garant voor bergen pret.

Kort voor de officiële onthulling zijn namelijk alle details van de M2 CS (Clubsport) gelekt, inclusief hi-res foto's, via Jalopnik. Een extreme, gedrongen, RWD coupé met bergen carbon en een niet te versmaden 3.0 zes-in-lijn, die goed is voor 450 pk en 550 Nm. In de M2 CS komt dat neer op een pk-gewichtsverhouding van grofweg 1:3. Het is tevens de laatste ontvanger van de S55-biturbomotor, inmiddels heeft BMW de S58 in inzet (in de X3 M en X4 M).

Koolstofvezel overal

De M2 CS komt er speciaal voor de puristen met een handgeschakelde zesbak. De overige klanten kunnen kiezen voor een 7-traps DCT. 0-100 gaat in het eerste geval in 4,0s, met DCT in 3,8s. Er zit nog wel een achterbankje in, maar daar kunt u praktisch niets kwijt. Wat ons betreft hadden ze er een tweezitter van kunnen maken, maar misschien komt er nog een M2 CSL, waar de achterbank uitgesloopt wordt.

Omdat het een Clubsport is, heeft BMW aan gewichtsbesparing gedacht. De M2 CS krijgt een carbon motorkap (50% lichter dan een stalen exemplaar), en een carbon dak, front splitter, achterspoiler, diffuser en spiegelkappen. Binnenin wordt dit thema voortgezet met een middentunnel van koolstofvezel. Onder de auto hangt een uniek uitlaatsysteem met electronisch gestuurde kleppen. Standaard adaptieve M-vering moet de kleine hobbels gladstrijken, doch we vermoeden dat de M2 CS vrij stug is afgesteld. Also: check die kneiters van geperforeerde schijven!!

Gelimiteerde productie

BMW maakt slechts 2.200 exemplaren van de M2 CS, dus u doet er goed aan alvast te informeren bij uw dealer, als u interesse hebt. Voor de goede orde: BMW heeft nu een M2 (370 pk/465 Nm), M2 Competition (410 pk/550 Nm), en nu dus een M2 CS (450 pk/550 Nm). Het kost waarschijnlijk een godsvermogen, maar attenooije, wat een begeerlijke auto is dit. Verwacht de M2 CS in 2020, samen met een race-afgeleide, de M2 Racing.