Vaporware alert: 2000 pk elektrische hypercar met debiele naam

De zoveelste extreem krachtige, buitensporig dure hypercar zonder enige achtergrond of geloofwaardigheid is het toneel op geknald. Maak kennis met de volledig elektrische 'Elation Freedom'.

Vaporware alert: 2000 pk elektrische hypercar met debiele naam

Je kent het wel: van die obscure bedrijfjes die vanuit het niets claimen een auto te hebben die alle gevestigde namen te kakken zal zetten. In hoofdstuk 293 van dit verhaal vinden we de "Elation Freedom". Dat klinkt als de slecht vanuit het Chinees vertaalde naam van een twijfelachtige massagesalon, maar niet is minder waar. Elation is namelijk een Amerikaans bedrijf.

Uitgelatenheid Vrijheid

Achter de bizarre Made in China-naam zit volgens Elation een team van 'motorsport engineers' die hun strepen verdiend hebben in Europese raceklasses zoals de Formule 1 en de LMP1. Met die expertise heeft het bedrijf een carbon monocoque chassis met voor en achter aluminium subframes gecreëerd.

De subframes bevatten beide een versnellingsbak: een versnelling aan de voorkant en een tweebak aan de achterkant. De transmissies worden gevoed door drie elektromotoren, waarvan twee op de achteras bevestigd zijn. In totaal komt het systeemvermogen neer op een verdacht ronde 2000 pk. Met een 100 kwH accu moet de Freedom 665 kilometer ver kunnen komen. Wil je liever wat zekerheid dan kun je voor een 120 kwH exemplaar gaan.

V10

Voor de accu-schuwe purist heeft Elation ook een meer traditionele optie in de aanbieding: een 5,2 liter V10. Iets doet ons vermoeden dat dit het bekende blok van Audi/Lamborghini is, wellicht opgestuwd door een turbokit. Met de dubbele versnellingsbak in het achterhoofd lijkt het ons wel een hele klus om de Freedom naar V10-specificaties om te bouwen.

Miljoenengok

Zoals verwacht heeft de Elation Freedom een prijs die de stratosfeer in schiet. Voor de elektrische versie van deze GTA V/Burnout Paradise reject mag je (ex-belastingen) minimaal twee miljoen dollar neertellen. Zin in de V10? Dan ben je $2,3 miljoen kwijt. Dat lijkt ons toch een hoop geld voor een paar ongeïnspireerde renders.

Elektrisch
  • Elation