Met deze 3 regels wil burgemeester Aboutaleb trouwstoeten reguleren

Er is de laatste tijd veel te doen over het fenomeen 'trouwstoeten', en de overlast die dit uit tribale culturen overgewaaide gebruik veroorzaakt. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb presenteert nu een plannetje om de overlast te neutraliseren.

Trouwstoet

Nederland heeft al sinds de jaren '60 import uit Arabische culturen, maar het duurde tot ver in de huidige eeuw voordat de trouwstoeten hun oversteek maakten naar de westerse wereld. Want trouwerijen gaan in den verre iets minder ingetogen dan hier: bruiloftsgasten huren en masse dure auto's, en zetten er - onder permanent getüütür - de stad/ringweg mee op stelten. Niet zelden zien we dat er doodleuk complete snelwegen worden afgezet, terwijl de deelnemers een feestje vieren op het asfalt. Noem het groepsgedrag, want onder de deken van een grote groep jonge mannen laat je je sneller gaan dan in je eentje. Aan de andere kant: het kon erger, want we hebben nog geen AK-47 schietende ram-Tsjetsjenen gesignaleerd.

Enfin: de maat is eindelijk vol, na de mishandeling van een agent, die optrad tegen zo'n stoet. Kennelijk moet er eerst een gezagsdrager neergehoekt worden voordat de politiek van zijn luie reet komt, maar het zij zo. We hebben in ieder geval een begin.

Meldplicht

Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing, en die oplossing loopt niet zelden via bureaucratische weg. Wat wel grappig is, want trouwstoeters hebben doorgaans een broertje dood aan bureaucratie. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb ontvouwt in een brief aan de gemeenteraad de volgende plannen om de overlast in te dammen:

  1. Per 1 januari 2020 moeten trouwstoeten zich aanmelden bij de gemeente
  2. De trouwstoeten mogen niet in gesloten formatie rijden
  3. De deelnemers dienen zich aan de verkeersregels te houden, en mogen geen wegen afzetten of blokkeren

Dit laatste punt is nogal obvious, want iedereen wordt geacht zich aan de wet te houden. Als addendum op punt 1: de melder van de trouwstoet moet de start- en eindlocatie, de route, het verwachte aantal auto’s en de datum en het tijdstip vermelden bij de gemeente. "Op basis van deze informatie kan een inschatting gemaakt worden van de verkeersimpact op de stad. Ook kunnen naar aanleiding van de melding voorschriften worden medegedeeld. Er kan desgewenst in overleg worden getreden met de melder over de route”, aldus Aboutaleb.

We verwachten nou niet meteen dat alle trouwstoetiërs braaf per 2020 allemaal formuliertjes gaan invullen, en zich als modelburgers gaan gedragen. Maar in ieder geval heeft de gemeente zo een stok om mee te slaan. We zijn benieuwd wat andere gemeentes gaan doen.