Dit is de volgende autofabrikant die diesel afzweert

Laten we met een understatement binnenvallen: diesel heeft de laatste jaren niet bepaald aan populariteit gewonnen in Europa. Meerdere fabrikanten besloten de zelfverbrander naar de eeuwige jachtvelden te sturen, en dit is de laatste.
Honda e

Japanse fabrikanten hebben niks met diesel, zoveel is duidelijk. Toyota, Nissan, Suzuki, allemaal laten ze het satanssap links liggen. En vanaf 2021 mag u ook Honda aan dit rijtje toevegen. De Japanners gooien in de EU hun diesels onder de bus, ten faveure van elektrische aandrijflijnen, zo meldt Reuters. Vanaf 2025 moet elke Honda geĆ«lektrificeerd zijn, en vooral geen jakkie-bah vieze NOx uitstoten. Want stikstof is het Al-Qaida van het volgende decennium. 

Oke, dat laatste is meer onze eigen interpretatie. Het ligt meer voor de hand dat Honda zijn aanbod gewoon oplijnt met de vraag. Het Japanse concern is in Europa al een marginale speler: met 118.000 verkopen nam het in 2018 slechts 0,8 procent van de verkopen voor zijn rekening. Dat is echt peanuts, want in eigen land en in de VS worden jaarlijks miljoenen auto's omgezet. Land Rover, Jeep, MINI: allemaal verkopen ze in de EU meer auto's dan Honda. Het aandeel van diesels in de Honda's is bovendien superlaag, wat het makkelijker maakt deze brandstof te schrappen.

Swindon

Het afstoten van diesel lijkt verband te houden met de sluiting van de Engelse Honda-fabriek in Swindon, ook per 2021. Hopelijk is het bedrijf een beetje Civic tegenover de 3.500 werknemers die hun baan verliezen. Tegen 2025 wil Honda een derde minder modellen hebben rondrijden, daarover schijnt binnen de top een Accord te zijn. Waarschijnlijk zijn het - naast de Honda e (doet het goed op housefeestjes) - de SUV's die overleven bij Honda, zoals bij elke fabrikant eigenlijk. Reken maar van Jazz.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e2efe5981f80', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });