Nederland hard op weg het nieuwe Roemenië van Europa te worden

Nederland was ooit een van de verkeersveiligste landen in Europa, inmiddels worden we links en rechts ingehaald, zelfs door knoflooklanden. Schokkend. Sinds kort zijn we uit de top 10 van verkeersveilige landen geduikeld.

Ambulance

Volgens cijfers van het European Transport Safety Council, een Brusselse non-profit organisatie waaraan onder meer Tjibbe Joustra en Pieter van Vollenhoven verbonden zijn, smakte Nederland in slechts acht jaar tijd uit de top 10. Was ons land in 2010 nog vierde, in 2018 staan we op plaats 11, achter landen als Spanje en Duitsland.  

RTL Nieuws dook in de laatste publicatie, en lepelde op dat naast Nederland alleen in Malta en Zweden een grotere stijging aan verkeersdoden te betreuren viel. Hier voegen we Luxemburg aan toe, dat RTL over het hoofd zag (klein land, kan gebeuren). 

In Nederland bijna twee keer zoveel slachtoffers als in Noorwegen

Dat het aantal verkeersdoden in Nederland de laatste jaren stijgt is geen schokkend nieuws, die trend signaleerden we al. Voor een groot deel is de verslechtering van de situatie te wijten aan de wet van de remmende voorsprong: als je al in een vroeger stadium een veiligheidssprong hebt gemaakt, dan is het logisch dat je later door andere landen wordt ingehaald. Maar dat vertelt niet het hele verhaal: een land als Noorwegen slaagde erin tussen 2010 en 2018 zijn verkeersdoden met bijna 50 procent te reduceren, terwijl Nederland een stijging van 5,9 procent noteerde. Ook een land als Zwitserland (-29%) doet het voorbeeldig. Noorwegen en Zwitserland zitten inmiddels op 20,4 en 27,5 verkeersdoden per miljoen inwoners, Nederland op 39,5 (dit was 38,6 in 2010). Nog steeds een enorm gat met Roemenië (96) en Bulgarije (87) en onder het Europees gemiddelde (49), maar fraai is het niet.

Bij dergelijke ontwikkelingen is er altijd de wens om een schuldige aan te wijzen, dus waar moet het vingertje naartoe? Dat is giswerk, u kunt het wijten aan smartphonegebruik, aan (MOE-)buitenlanders die soms ladderzat of vol drugs achter het stuur kruipen, aan een hoog percentage kwetsbare verkeersdeelnemers (fietsende bejaarden) of aan de maximumsnelheid van 130 km/u. In alle gevallen behalve de laatste heeft u waarschijnlijk gelijk.

Kanttekeningen

Bij de cijfers zijn de nodige kanttekeningen te plaatsen. Een daarvan las u hierboven al: Nederland heeft in een vrij vroeg stadium zijn verkeersdoden enorm omlaag gebracht, dus valt er nu minder te winnen. Daarnaast zien we hier alleen ongevallen met de ultieme (dodelijke) afloop. Wellicht zijn de cijfers anders wanneer je (zwaar-)gewonden gaat meten. Tot slot horen landen als Malta en Luxemburg eigenlijk niet thuis in de lijst: ze zijn zo klein en er worden zo weinig kilometers gereden, dat een stijging of daling al heel snel spectaculair lijkt. Hetzelfde gaat op voor Noorwegen, met zijn 5,2 miljoen inwoners. Nu is de daling spectaculair, maar er is ook weinig voor nodig om een spectaculaire stijging te veroorzaken.

Bovenstaand verhaal is gebaseerd op de jaarlijkse road safety performance index (PIN) van het ETSC. Hierover schreven we ook vorig jaar.