Nieuwe BMW X5 M en X6 M: dé SUV voor pk-gulzigaards

Liefhebbers van grote SUV's kunnen sinds een jaar of twintig bij BMW terecht: eerst voor de X5, en later voor X6. Een deel van de klandizie is van de overtuiging dat meer altijd beter is, en speciaal voor hen zijn de M-versies in het leven geroepen.

BMW X5M X6M

In de lange tijd dat ze bestaan, gebruiken de X5 M en X6 M altijd dezelfde motor, en dat is vrij bijzonder in deze moderne tijd. Ook voor deze derde generatie is vastgehouden aan de 4,4 liter V8 twin-turbo, die door de jaren heen verfijnd is. De auto's lenen hun concept van de M5, wat betekent dat er direct vanaf het begin een versie met 600 pk /750 Nm is, en een Competition-versie met 625 pk/750 Nm. Gemiddeld zou u zo'n 13 liter Euro98 per 100 km moeten verstoken, hoewel dit met een agressievere rijstijl snel oploopt richting de 20 liter. Geloof ons, we hebben het geprobeerd, want kickdowns op de Autobahn zijn verslavend.

In het laatste geval accelereert u in 3,8 seconden (X6 M Competition) of 3,9 seconden (X5 M Competition) van 0-100 km/u, met hulp van de 8-traps M Steptronic-bak. Deze moet behoorlijk robuust zijn om de klappen op te vangen, maar ongetwijfeld hebben de ingenieurs van BMW hiernaar gekeken. Het blijft bizar, dat je met zo'n bakbeest binnen 4 seconden op de 100 zit, en daarmee de crème de la crème van 20 jaar oude exoten achter je laat. Een Ferrari Enzo (660 pk) houdt deze jongens met moeite bij tot de 100 km/u.

April 2020

De nieuwe X5 M en X6 M - u herkent ze aan de enorme hoeveelheden luchtrooster aan de voorzijde en de vier pijpen aan de achterzijde - debuteren in november op de L.A. Autoshow, en stormen daarna in april 2020 met veel geweld bij de dealer naar binnen. U kunt zich afvragen wat de meerwaarde is ten opzichte van de reeds 530 pk sterke M50i-versies met dezelfde motor, maar er zullen altijd klanten zijn die deze zien. En ze zijn eigenlijk ook wel heel tof in hun hedonistische opulentie. Voor wie het kan betalen dan, want ga maar uit van een prijs ergens in de 200.000 euro-regionen.

Videomateriaal van beide mastodonten vindt u hierrr.