Renault geschrapt uit uitslag Japanse GP

Het Formule 1-team van Renault is gediskwalificeerd voor de Japanse Grand Prix. Het besluit van de FIA komt bijna twee weken nadat de race afgelopen is. Onregelmatigheden bij het remsysteem zorgden voor de diskwalificatie van Nico Hulkenberg en Daniel Ricciardo.

Hulkenberg Japan

Net nu het team van Renault eens een keer een redelijke race rijdt, blijken ze in die race de boel te belazeren. De auto's van Daniel Ricciardo en Nico Hulkenberg hadden tijdens het weekend in Japan een systeem aan boord dat automatisch de rembalans in de auto goed afstelde voor de bochten. Dat soort hulpsystemen is echter verboden in de reglementen.

Oplettende volgers bij het team van Racing Point ontdekten dat Hulkenberg en Ricciardo tijdens het rijden in Japan hun 'braking bias' niet af hoefden te stellen. Opvallend genoeg lijkt het erop dat het systeem niet helemaal illegaal is, zo concludeerden de stewards gisteren in een telefonische conferentie. Desondanks oordeelden ze wel dat het een onreglementair "rijhulpje" was, en datrdaarom Renault gediskwalificeerd moest worden.

Nog opvallender is dat de oplettende werknemer van Racing Point vroeger in dienst van Renault was. Hij was misschien op de hoogte dat Renault het systeem had bedacht. Het is nu echter de vraag waarom de FIA oordeelt dat het systeem weliswaar een innovatieve interpretatie van de regels is die niet onregelmatig is maar Renault dan wel diskwalificeert.

Het Franse team overweegt in beroep te gaan tegen de schrapping uit de uitslag. Door het verwijderen van Hulkenberg en Ricciardo zijn Lance Stroll en Daniil Kvyat negende en tiende geworden en plotseling in de punten geëindigd. Charles Leclerc, Pierre Gasly en Sergio Pereze zijn nu zesde, zevende en achtste.