Schrikbarende stijging verkeersdoden door alcoholgebruik

Het aantal mensen dat op de Nederlandse wegen door alcoholgebruik om het leven komt, is in twee jaar tijd bijna verdrievoudigd, zo blijkt uit politiecijfers. Het ergste van dit alles is dat het bijna nooit de beschonken bestuurder zelf is, die omkomt.

Alcohol

Als u al wat langer Autobahn leest, dan kent u onze opvatting over mensen die dronken achter het stuur stappen: die mogen van ons aan de hoogste boom. Het artikel waarmee de NOS zojuist uitpakt, sterkt ons alleen maar in die opvatting. Niet alleen nam het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van alcoholgebruik in het verkeer toe van dertien in 2016 tot 39 in 2018, het zijn ook nog eens bijna uitsluitend onschuldige weggebruikers, die omkomen. "Van de 93 dodelijke slachtoffers na 2016 ging het twee keer om de beschonken bestuurder zelf." Bedankt klootzakken, dat jullie niet eens het fatsoen hebben om jezelf tenminste om een boom te vouwen, maar in plaats daarvan onschuldige mensen de dood insleuren.

Welke maatstaven precies zijn gehanteerd, bijvoorbeeld 'vanaf welk promillage geldt een bestuurder als 'dronken'?', is niet bekend. Wel is het opvallend dat het aantal doden zoveel hoger ligt, het totale aantal ongevallen met alcohol steeg van 2379 in 2016, tot 2731 in 2018. Het totale aantal verkeersdoden steeg in deze periode ook.

Minder alcoholfuiken

Een mogelijke verklaring is de (dankzij Lil' Kleine bij iedereen bekende) combinatie drank en drugs: er wordt meer met drugs op gereden, ook al is er tegenwoordig een speekseltest. Daarnaast houden we ons hart vast voor de statistieken die te maken hebben met lachgas, een goedje waarvan de verkoop eerder deze week in Arnhem (als eerste gemeente) verboden werd.

Het aantal grootschalige controles, de zogeheten fuiken, neemt af. De politie voert als reden aan dat ze tegenwoordig razendsnel via sociale media doorgecommuniceerd worden. Dat klinkt een beetje als een lulsmoes, als we eerlijk zijn. Hoe vaak krijgt u appjes of facebook-berichten dat er ergens een fuik staat?

In 2019 staat de teller tot dusver op 29 alcoholdoden. Wellicht wordt het eens tijd wat meer te controleren op alcohol, en het alcoholslot weer in te voeren? Het zijn makkelijke oplossingen voor een moeilijk probleem: de hardnekkige gevalletjes zijn nauwelijks te stoppen. En er gaan per jaar al meer dan 3.000 rijbewijzen door de shredder om alcohol.