'Koningin van de Nürburgring' Sabine Schmitz overleden (51)

De wereld van de autosport is een ware legende kwijt. Nurburgring specialist Sabine Schmitz heeft haar strijd tegen kanker vandaag verloren.

'Koningin van de Nürburgring' Sabine Schmitz overleden (51)

Sabine Reck werd in 1969 in het plaatsje Adenau geboren, pal naast de legendarische Nürburgring Nordschleife. Het duurde daardoor niet lang voordat ze met de auto van haar moeder de baan op ging tijdens de Touristenfahrten. Om het familiebedrijf over te kunnen nemen studeerde ze aan de hotelschool, maar samen met haar twee zussen begon ze al snel op een hoger niveau te racen op de Nordschleife.

Succes op de 'Ring

Sabine was de enige van de drie die het goed volhield in de autosport en races begon te winnen. In 1996 was ze de eerste vrouw die de 24 uur van de Nürburgring op haar naam wist te schrijven met Hannes Scheid in een Group N BMW E36 M3. In 1997 herhaalde ze dat trucje met Scheid, Hans-Jurgen Tiemann en Zakspeed's Peter Zakowksi.

Het jaar erop werd ze als eerste vrouw kampioen in de VLN-raceserie, waar de 24 uur deel van uitmaakt. Na het winnen van de titel werd het even rustig, maar in 2008 stond ze als Sabine Schmitz (na een huwelijk met een lokale hotelier) weer op het podium met de Frikadelli Porsche 911 GT3 R. In 2016 kwam ze voor het laatst aan de start in de topklasse.

Top Gear

Naast haar werk als de officiële BMW Ringtaxi-coureur kennen we Sabine vooral van haar optredens in het geliefde Britse autoprogramma Top Gear. In 2004 was ze onderdeel van een item waarbij Jeremy Clarkson een diesel Jaguar S-Type in minder dan tien minuten over de Nordschleife probeerde te sturen. Onder haar vleugels reed hij een 9:59, een tijd die ze zelf verbeterde met 47 seconden. Haar sarcastische: "I tell you something, I do that lap time in a van" werd serieus genomen, maar met een gestripte Ford Transit kwam ze niet verder dan een 10:08.

Eind 2015 werd Sabine geselecteerd als een van de zes nieuwe presentatoren voor Top Gear, nadat het akkefietje met Clarkson de originele lineup deed verdwijnen. Radiopresentator Chris Evans en acteur Matt LeBlanc waren de frontmannen voor de show, waardoor Schmitz alleen voor losse afleveringen op mocht draven. Sabine bleef aan in die rol totdat het format opnieuw veranderde in 2019.

Ziekte

Vorig jaar bekende Schmitz al sinds 2017 strijd te leveren tegen een hardnekkige variant van kanker. De ziekte leek aan de winnende hand, waardoor ze ervoor gekozen had dat jaar niet mee te doen op de Nürburgring. Eerder vandaag heeft ze de strijd helaas verloren. Sabine Schmitz werd slechts 51 jaar oud.