Honda viert turbo-debuut met 1983 F1 Collection

Na het succes met Red Bull in het huidige turbo-hybride kijkt Honda met trots terug naar waar het allemaal begon. In 1983 werd de eerste Honda Formule 1 turbo V6 ingezet. Om die mijlpaal te vieren heeft het merk replica's van de officieele teamkleding in de aanbieding.

Honda viert turbo-debuut met 1983 F1 Collection

In 1963 besloot Soichiro Honda om zijn succesvolle motorfietsen aan te vullen met auto's. Het begon bescheiden met de T360 minitruck, maar een jaar later maakte hij pas echt indruk met de S500 sportwagen. Om de overstap naar vierwielers kracht bij te zetten voegde Honda zich meteen bij de Formule 1. Al in het tweede seizoen wist het merk hun eerste Grand Prix te winnen: Amerikaan Richie Ginther was de sterkste in Mexico met de 1,5 liter V12 RA272.

Na nog een overwinning voor John Surtees op Monza in 1967 hield Honda het voor gezien. Een vurige crash van de experimentele luchtgekoelde RA302 met magnesium chassis claimde het leven van Jo Schlesser tijdens de GP van Frankrijk op Rouen. De imagoschade was zo groot dat Honda de sport onmiddelijk verliet.

Max Verstappen in de Honda RA272.

Turbo

In 1983 was Honda weer terug aan de top van de motorsport. Sinds het pionierswerk van Renault in 1976 was het toverwoord in de F1 'turbo'. Zonder boost was je nergens. Het duurde echter even voordat er genoeg fabrikanten waren die de relatief nieuwe technologie onder de knie hadden. Na Renault, Ferrari en BMW kwam Honda met een 1,5 liter twin turbo V6 onder de naam RA163-E. Het blokje produceerde een op dat moment competitieve 600 pk bij 11.000 rpm in racetrim. In de kwalificatie was tot 850 pk beschikbaar.

F2 in de F1

Honda was er echter nog niet zo zeker van of de V6 wel goed genoeg was voor een topteam. Vooral wat betreft de betrouwbaarheid waren er nog grote vraagtekens. De Japanners wilden koste wat het kost vermijden dat hun motor het seizoen van een topteam zou saboteren. Om die schaamte te voorkomen maakte Honda de vreemde keuze om een Formule 2 team te promoveren.

Het Britse Spirit Racing runde voor toekomstige F1-rijders Thierry Boutsen en Stefan Johansson een wagen met een turboloze tweeliter Honda V6. De Spirit 201 was meteen een succes en bracht Boutsen akelig dicht bij het winnen van de titel. Honda vond het daarom niet nodig om speciaal voor de Formule 1 een nieuwe auto te ontwikkelen. Voorzien van de turbomotor en een nieuw aerodynamisch pakket werd de verder vrijwel ongewijzigde 201 doodleuk ingeschreven voor het F1-seizoen van 1983.

Kort maar krachtig

De auto werd uitvoerig getest en maakte in de handen van Stefan Johansson indruk bij de Race of Champions op Brands Hatch door de tweede trainingstijd neer te zetten. Door motorproblemen startte Johansson als twaalfde, voordat een kapotte radiateur een einde aan zijn race maakte. Gelukkig telde de race niet mee voor het kampioenschap.

Met een indrukwekkende dubbele vleugel kwam de Spirit als 201C aan de start van zijn eerste echte Grand Prix, de GP van Europa op hetzelfde Brands Hatch. Door aanhoudende motorproblemen startte de Zweed echter in de oude 201, al viel ook die wagen uit met brandstofproblemen. Uiteindelijk reed de 201C nog vijf Grand Prix. Bij slechts drie haalde de auto de finish, met als beste resultaat een zevende plek op Zandvoort. Volgens het oude scorebord was dit echter net buiten de punten.

Niet meer nodig

Na het seizoen werd Spirit Racing prompt gedumpt door Honda, de Britten en hun veredelde F2 hadden hun werk al gedaan. De tijd van testen in de achterhoede was voorbij. Halverwege 1983 had Williams een deal gesloten met de Japanners om de turbo V6 verder te ontwikkelen.

Voor 1984 werd dit een fulltime contract. Spirit Racing probeerde het in 1984 nog even met Hart turbo viercilinders en zelfs een oude drieliter Cosworth V8, met onder andere de Nederlander Huub Rothengatter achter het stuur. Na de eerste drie Grand Prix van 1985 ging het team echter kopje onder. Met het team van wereldkampioen Keke Rosberg ging Honda op jacht naar het grote goud: in 1986 en 1987 werd Williams-Honda constructeurskampioen. Dat laatste jaar wist Nelson Piquet bovendien zijn derde en laatste rijderstitel te pakken.

1983 F1 Collection

Om het prille begin met Spirit Racing toch even in het zonnetje te zetten heeft Honda Vintage Culture een collectie met teamkleding samengesteld. Diehard F1-nerds hebben de keuze uit een t-shirt, een polo of een hoodie, al is die laatste alweer uitverkocht. Heb je nog een dikke Civic met brulpijp voor de deur, staan dan kun je ook kiezen voor de vette Honda F1 Racing Team Logo Sticker. Toevallig zijn shirts ook voor Max Verstappen fans toepasselijk, gezien het rood-wit-blauwe kleurenschema. Je eigen Spirit-Honda shirt bestellen kan hier.

Formule 1
  • Honda Racing F1, Red Bull Content Pool