In maart 1971 toonde Lamborghini een extreme concept car aan de wereld op de Autosalon van Genève: de Countach LP500. De extreme wigvormige supercar trok meteen alle aandacht met z'n bijzondere deuren en in de lengte geplaatste V12. Om van die showstopper naar een productiewagen te gaan was echt er nog een hoop testwerk nodig.
Crashtest
De showwagen werd daarom meteen opnieuw ingezet als testmule. Tijdens dat zware testprogramma werden er constant wijzigingen doorgevoerd, waardoor het pure ontwerp van Marcello Gandini met steeds meer luchtinlaten en koelsleuven verfraaid om de V12 koel te houden.
De unieke vijfliter motor overleefde het testwerk helaas niet en werd vervangen door een 3,9 liter Miura-blok. De LP500 kwam uiteindelijk aan z'n einde in het MIRA-testcentrum tijdens de verplichte botsproeven.
Ironisch genoeg zouden opvolgende modellen een volledig buizenframe gebruiken in plaats van het grotendeels zelfdragend platform van de LP500, waardoor de crashtest niet erg relevant was.
Exacte reproductie
Vijftig jaar nadat de auto voor het eerst aan het publiek getoond werd is de Countach LP500 terug. Op verzoek van een hooggewaardeerde (en naamloze) Lamborghini-verzamelaar heeft het merk de machine tot in het kleinste detail nagebouwd. Het werk begon al in 2017 en draaide net zoveel om het verzamelen van originele documenten, afbeeldingen en specificaties als om het daadwerkelijk in elkaar lassen van de auto.
Door een 3D-scan van LP400 chassis 001, de eerste productie-Countach, konden de precieze afmetingen gevonden worden. Intussen spitte verfleverancier PPG door zijn archieven op zoek naar de originele kleurcode en produceerde Pirelli exacte replica's van de Cinturato CN12 banden in de bijzondere maten 245/60 R14 en 265/60 R14. De wagen werd een mix van originele onderdelen en exacte reproducties.
Onschatbare waarde
Uiteraard is de LP500 na een proces van vier jaar en 25.000 manuren van onschatbare waarde. Lamborghini durft immers zelfs voor de slappe replica op basis van de Aventador 2,3 miljoen euro te vragen.
Een ritje in de unieke Countach is voor de meeste stervelingen uitgesloten, maar we moeten alsnog dolblij zijn dat er een steenrijke autofreak is die gek genoeg is om Lamborghini tot dit soort dingen aan te zetten. Hopelijk heeft hij nog meer modellen in de pijplijn. Perfecte reproducties van de 350 GTV, Miura Jota en Jarama Rallye mogen er nog wel bij.
- Lamborghini