Het is zo langzamerhand een begrip geworden in het turbo-hybride tijdperk: de motorpenalty. In het prille begin moest elk team het doen met vijf motoren per seizoen, in 2015 werden dat er vier en uiteindelijk werden er vanaf 2018 slechts drie Power Units toegestaan.
Tegelijkertijd werd het aantal Grand Prix steeds vergroot. Tijdens het geplande 23 races tellende seizoen moet er elke 7.6 races een motorwissel gedaan worden. Daadwerkelijk aan de reglementen voldoen is dus niet eenvoudig.
Schade compenseren
Het titelgevecht tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen heeft meer dan ooit onderstreept hoe belangrijk de juiste timing van zo'n motorwissel is.
Dankzij de crash op Silverstone kwam de Nederlander al in de knel met het verlies van een motor, waardoor een wissel op Sochi onvermijdelijk was. Met een sterke inhaalrace en een flinke dosis geluk tijdens de verregende Grand Prix wist Verstappen de schade echter bijzonder goed te compenseren.
De bal ligt bij Mercedes
Hamilton mag dan het kampioenschap naar zich toe getrokken hebben met zijn overwinning in diezelfde Grand Prix, maar de beste kaarten zijn alsnog in handen van Verstappen.
Met een verse motor in de staart van de RB16B hoeft Max zich geen zorgen meer te maken, zolang ene V. Bottas onthoudt waar zijn rempedaal zit. Aangezien Sir Lewis met nog zeven Grand Prix te gaan al op zijn derde motor zit, ligt de bal bij Mercedes.
Istanbul Park
Na eedere uitspraken dat de Mercedes-motor prima naar het einde van het seizoen door kon, is de altijd slinkse Toto Wolff in de aanloop naar de Grand Prix van Turkije als een blad in de wind gedraaid.
Tegenover Sky Sports F1 geeft de Mercedes-chef toe na te denken over een motorwissel tijdens het weekend in Turkije: "Het is een mogelijkheid. Wanneer en hoe is nog niet besloten."
'First you must finish'
Zorgen over de betrouwbaarheid van de hybride V6 voeren volgens Toto de boventoon. Istanbul Park is dan wel een favoriet van Hamilton, maar het risico bestaat dat Lewis niet eens aan de finish komt. Met een oog op de race van Verstappen in Rusland ziet Wolff de voordelen van achteraan starten:
"Lewis is [in Turkije] geweldig geweest. Maar we moeten het per race bekijken. Het is erg moeilijk, de auto's zitten zo dicht bij elkaar. Het meest belangrijke is dat je uitvalt vanwege problemen met de betrouwbaarheid. Je kunt omgaan met op en neer gaan, of je nou tweede of derde finisht, ik denk dat dat oke is. Het kampioenschap zal tot laat [in het seizoen] doorgaan. Maar als je niet finisht..."
"Dus we kijken naar de data van de motoren, om er zeker van te zijn dat we niet lijden onder onbetrouwbaarheid."
De Grand Prix van Turkije zal naar verwachting opnieuw een kletsnatte race worden, wat Lewis Hamilton de kans geeft om zich opnieuw te bewijzen vanaf de staart van de grid.
- Mercedes-AMG Petronas F1 Team