Porsche designchef: 'Elektrische 911 maken is geen probleem'

Het hoofd van Porsche's ontwerpafdeling ziet genoeg kansen voor een elektrische editie van de iconische sportwagen. CEO Oliver Blume moet echter nog overtyigd worden.

Porsche designchef: 'Elektrische 911 maken is geen probleem'

Afgezien van de Formule 1 zet de geforceerde elektrische revolutie onverminderd door, zo ook bij Porsche. Het merk is vooral bekend van brullende sportwagens en razendsnelle racers, maar kan niet ontsnappen aan de steeds strenger wordende regelgeving rondom verbrandingsmotoren.

Paradepaardje 911 blijf voorlopig buiten schot op aandringen van CEO Oliver Blume, maar zelfs de dagen van die pure sportwagen zijn geteld, aldus ontwerpchef Michael Mauer. Na de Taycan, Macan en 718 plant hij met zijn team alvast de elektrische 911.

De Mission R trapt de eerste elektrische sportwagenlijn af voor Porsche.

Verschillende meningen

Tegenover Autocar legde Mauer uit dat er verschillende meningen over elektrificatie bestaan binnen Porsche. De uitspraken van de top stroken niet per se met de visie van de ontwerpers. Breken met tradities is voor Porsche bovendien niets nieuws:

"Ik ben onderdeel van de groep die van luchtgekoeld naar watergekoeld ging, en nu hebben we [standaard] turbomotoren. misschien is een elektrische 911 een ander verhaal, maar puur vanuit het oogpunt van een ontwerper is een elektrische 911 een makkelijke optie in de toekomst."

Tradities zijn er om mee te breken, aldus Mauer.

Verbrandingsmotor niet houdbaar

De iconische zescilinder boxer in de staart zal in de toekomst de 911 onmogelijk maken, zo vreest Mauer. Extreem beperkende uitstootnormen zullen ervoor zorgen dat Porsche het steeds ingewikkelder wordende uitlaatsysteem niet meer zal kunnen plaatsen:

"Het silhouet van de huidige 911 is zo iconisch, en dat moet blijven. We hebben door de jaren bewezen dat een nieuwe 911 altijd een 911 is - maar dan een nieuwe. Wanneer ik nu luister naar de ingenieurs wanneer we praten over verbrandingsmotoren met beperkingen zoals uitlaatsystemen, dan maak ik me meer zorgen over hoe ik dat pakket moet plaatsen in 10 of 15 jaar. Het is waarschijnlijk dat de overhang dan bijna twee meter [achter de achteras] zal zijn. Dus ik maak me minder zorgen omdat elektrische technologie ons meer vrijheid geeft."

Zescilinder is niet hetzelfde als emotie

Voor de puristen die zeggen dat ze het gevoel en emotie van de klassieke zescilinder boxer zullen missen heeft Michael Mauer weinig sympathie. De 911 is volgens hem meer dan alleen de motor. Bovendien is hard motorgeluid niet aantrekkelijk voor de toekomstige generaties:

"Ik zei vroeger altijd dat de 911, als geheel, 100% emotie is. Het geluid van de zescilinder boxer is niet 100% van die emotie. Het is de styling, de wegligging, hoe de auto de bocht om gaat. Elektrische motoren bieden wat betreft prestaties en koppel [die emotie]. Ja, het geluid mist, maar als je naar de jonge kinderen van vandaag kijkt, hebben zij het nodig? Ik weet het niet."

2030

Mauer's toekomstvisie blijft voorlopig nog even bij dagdromen. De elektrische 911 zal niet voor - je raadt het al - 2030 op de markt komen. Tot die tijd werkt het merk hard door om de productie van synthetische e-fuels mogelijk te maken.

Elektrisch
  • Porsche