Transformers gaat retro met 'Rise of the Beasts'

Het nieuwste hoofdstuk in de haast eindeloze filmserie is meer van hetzelfde, maar toch anders. In tegenstelling tot eerdere films zijn de gigantische robots dit keer geen wandelende reclamezuilen voor General Motors.

Transformers gaat retro met 'Rise of the Beasts'

De live action Transformers-franchise kennen we nu alweer sinds 2007. Vanaf die eerste film met Shia LaBeouf en Megan Fox liep er ondanks alle visuele chaos een duidelijke rode draad door alle vijf films: General Motors. De Amerikaanse autogigant greep de filmserie met beide handen aan als peperduur reclamebord. Zo zagen we de revival van de Chevrolet Camaro op het witte doek nog voordat er een productieversie was.

Vrije invulling

De invloed van The General nam echter met elke nieuwe film steeds iets af. Voor de nieuwste telg van de Transformers familie is er kennelijk zelfs helemaal geen contract afgesloten. Transformers: Rise of the Beasts speelt zich namelijk volledig af in 1994, wat de promotie van splinternieuwe voertuigen zo goed als onmogelijk maakt. Kersverse regisseur Steven Caple Jr (Creed II) kreeg daarom de kans om naar eigen inzicht de voertuigen voor de film uit te zoeken. Caple is blijkbaar een kenner, want de selectie is een bijzondere.

Retroselectie

Zo is Optimus Prime teruggegaan naar zijn originele vorm uit de oude cartoons: een Kenworth K100 cabover truck. Verder zien we een Porsche 964 Turbo , een Volkswagen T1 camper en een Ducati 916. Herkenning is er ook: Bumblebee wordt weer eens vertolkt door een tweede generatie Chevrolet Camaro, dit keer met offroad aanpassingen.

De Decepticons zijn voor de film vervangen door de 'Terrorcons' en bestaan uit een Mad Max-achtige Kenworth LF houttruck, een GMC C4500 Topkick sleepwagen en een Nissan Skyline R33 GT-R die recht uit Tokyo Drift geplukt lijkt te zijn.

Robotgorilla

De film speelt zich in Brooklyn, New York en delen van Peru. De exotische locatie is gekozen om ruimte te geven aan een voor de karakters uit de Beast Wars-serie. In die cartoon veranderden de robots niet in voertuigen, maar in dieren. Zo zullen er een neushoorn, slechtvalk, cheetah en een gorilla op het scherm verschijnen. Die laatste krijgt de stem van bekende acteur Ron Perlman mee. Het is de tweede keer dat een spinoff toegevoegd wordt aan het film universum na het debuut van de Dinobots in Transformers: Age of Extinction.

2022

Transformers: Rise of the Beasts zal verder niets te maken hebben met de vijf eerdere films van Michael Bay. Diezelfde aanpak werd al gebruikt voor de spinoff Bumblebee uit 2018. De film staat gepland voor een debuut op 24 juli 2022.

Nieuws
  • Steven Caple Jr, Paramount Pictures