Toyota Mini Mirai is eerste RC wagentje op waterstof

In samenwerking met modelspecialisten Tamiya heeft Toyota een miniatuur versie van de Mirai waterstofauto gecreëerd. Net als zijn grote broer maakt de Mini Mirai gebruik van een echte brandstofcel.

Toyota Mini Mirai is eerste RC wagentje op waterstof

Temidden van de elektrische revolutie zet Toyota vol in op waterstof als het alternatief voor fossiele brandstoffen. Dat doet het concern met traditionele racewagens met verbrandingsmotoren, maar ook met de innovatieve Mirai brandstofcelwagen. Om de flexibiliteit van de waterstofbrandstofcel aan te tonen vroeg Toyota UK waterstofspecialisten Bramble Energy en modelbouwgigant Tamiya om een Mini Mirai te bouwen.

Schaal 1:10

De kleine Mirai staat op een Tamiya TT-02 chassis, dat normaal gesproken van stroom voorzien wordt door een traditionele accu. Met dank aan Bramble Energy heeft het wagentje echter een brandstofcel op schaal 1:10 aan boord. CEO Tom Mason legt uit hoe dat in zijn werk ging:

"Bramble Energy’s innovatieve PCB brandstofcel is bijzonder aanpasbaar en kan in meerdere formaten gemaakt worden. Dat betekent dat we brandstofcellen in allerlei vormen en groottes kunnen maken. We moesten het complete systeem verkleinen voor de RC wagen, wat onze ingenieurs een mooie uitdaging gaf. Onze brandstofcel is gemaakt met technieken gebruikt bij computer printplaten, waardoor we elke vorm en formaat kunnen toepassen. De brandstofcel was dus geen uitdaging. Het grootste obstakel was het verkleinen van allen andere componenten van het systeem zodat ze in het Tamiya TT-02 chassis en onder de Mirai kap konden passen."

Langer dan elektrisch

Voorzien van een aerodynamische 1:10 replica van de originele Mirai body is de Tamiya in staat twee keer zo ver te komen dan een standaard elektrisch model. Bovendien kunnen de lege waterstofcellen eenvoudig verwisseld worden. Geen lange middagen wachten voor de TV tot -ie weer opgeladen is dus. Toyota UK liet de Mini Mirai nog even uit in het Old New Inn Model Village in Bourton-on-the-Water, Gloucestershire om de succesvolle conversie te vieren.

Plannen voor een productieversie zijn er helaas niet.

Nieuws
  • Toyota UK