Ga klokje rond met deze perfect bewaarde Toyota Pickup (151 km)

Deze Amerikaanse Hilux werd meteen na aankoop gestald. Met minder dan honderd mijl op de klok kan het werkpaard nog decennia mee.

Ga klokje rond met deze perfect bewaarde Toyota Pickup (151 km)

We horen wel vaker van barnfinds. Soms zijn het enorme collecties, soms gaat het om een enkele wagen, maar de nieuwswaardige vondsten gaan steevast over een uniek en zeldzaam model. In die zee van handgebouwde Ferrari's en Bugatti's is iets doodgewoons als een Honda CRX al heel bijzonder. Het kan echter nog gekker. Het Amerikaanse Mecum Auctions zet binnenkort namelijk een fabrieksnieuwe Toyota Pickup te veil.

Vertroeteld werkpaard

Klassiekers en sportwagens worden om duidelijke redenen bewaard, maar pickups zijn normaal ruige werkpaarden met een zwaar leven. Met zijn door Top Gear aangejaagde reputatie als de meest onverwoestbare en onoverwinnelijke pickup aller tijden is de Toyota daar één van de beste voorbeelden van.

Onder de internationale naam Hilux wordt de Pickup vandaag de dag nog altijd breed ingezet bij de zwaarste klussen en in de meest onherbergzame gebieden. Ook zogenaamde...ahem...vrijheidsstrijders zijn dol op het model.

28 jaar stilstand

Voor deze Forrest Green gespoten Pickup liep het allemaal heel anders. Na aankoop in 1993 reed de minitruck slechts 80 mijl (128 kilometer) voordat de originele eigenaar het ding in om onduidelijk redenen in de stalling zette.

Achtentwintig jaar later, in juli van dit jaar, werd de Toyota aangeschaft door de tweede eigenaar, die hem na een jaar en zes kilometer meteen weer op Ebay gooide. De Pickup stond destijds te koop voor $45.100 (€39.635). Nog eens zestien kilometer later werd de wagen overgedragen aan Mecum Auctions. Er staat nog altijd iets minder dan 94 mijl (151 kilometer) op de klok.

Smetteloos museumstuk

Om de Toyota weer gangbaar te maken moesten de brandstofpomp, brandstoftank, banden en het reservewiel vervangen worden. De rest van de Pickup is echter nog origineel. Zo is het interieur smetteloos en kun je bijna van de laadvloer eten.

Op museumstukken na is het waarschijnlijk de netste Toyota Hilux-telg ter wereld. Onder de kap vinden we een recent opgefriste, 103 pk sterke 2,4 liter 22R-E viercilinder gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak en permanente vierwielaandrijving. De Pickup gaat op 6 januari de veilingvloer op tijdens de Kissimee Auction in Florida.

Cargasm
  • Mecum Auctions