Minivloot elektrische deelauto's te koop bij Domeinen

Onze favoriete overheidsdienst heeft een buitenkansje in de aanbieding voor de ambitieuze ondernemer: een kleine vloot zeer licht gebruikte elektrische deelauto's van exotische makelij.

Minivloot elektrische deelauto's te koop bij Domeinen

Voertuigen delen is tegenwoordig populairder dan ooit. De straten staan tegenwoordig vol met elektrische deelscooters van allerlei aanbieders. Door de komende helmplicht voor snorfietsers is de toekomst van de deelscooter ondanks de gigantische populariteit echter ongewis. De één z'n dood is echter altijd de ander z'n brood. Het gebruik van deelauto's, waar je uiteraard geen helm voor nodig hebt, is namelijk erg laag. Dat biedt kansen. Autobezit zal in Nederland immers binnenkort uit de mode zijn.

Exotische EV

Bij de Dienst Domeinen Roerende Zaken hebben ze nu net wat een startende ondernemer in de deelauto sector nodig heeft: een kleine vloot. Het gaat hierbij echter niet om een stel oersaaie en vervuilende GreenWheels hatchbacks, maar om exotische en brandschone EV's. Nee, geen enorme en in de stad hopeloos onpraktische Tesla met een vliegtuigstuur, maar de guitige Share'ngo ZD.

Made in China

Als je nog nooit van de Share'ngo gehoord hebt, dan ben je niet de enige. Het minuscule hatchbackje is namelijk geen product van een grote, bekende fabrikant. Het wagentje is op de Europese markt gezet door Sharengo (zonder apostrof), een deelautobedrijf actief in Italië. Sharengo heeft de auto echter niet zelf gebouwd: de ZD is namelijk een rebadge van de Zhidou D1, een product van één van de merken van het Chinese concern Geely.

In 2019 werden 150 ZD's in gebruik genomen in Rotterdam. De wagentjes waren zelfs fractioneel goedkoper te huren dan de scooters van Felyx. Toch werd het project geen succes, aangezien Sharengo een 'spookbedrijf' bleek te zijn. De ZD's werden dan ook prompt in beslag genomen. De Slowaakse site van Sharengo is echter nog gewoon in de lucht, en spreekt van een 'snelle en handige' vorm van transport. De ZD is namelijk 'alles wat je nodig hebt in de stad'.

Met een topsnelheid van 80 kilometer per uur en een actieradius van 120 kilometer zouden we er de stad dan ook niet mee uit gaan. Praktisch is -ie wel: ondanks het bescheiden formaat biedt de Share'ngo plaats aan twee personen en 300 liter aan bagage. Bovendien is de auto uitgerust met navigatie, parkeersensoren, een wifi-hotspot en een heuse stereoinstallatie.

Beetje werk

Domeinen heeft maar liefst vier exemplaren van de Rotterdamse ZD's in de aanbieding. Twee van de vier zijn in 2019 tenaamgesteld, de andere twee wachten nog op hun eerste legale Nederlandse baasje. Drie van de vier zijn nog maar net ingereden, gezien de kilometerstanden van 151, 493 en 626 kilometer. De vierde heeft echter iets meer ervaring met en afgelezen stand van 9.288.

Al met al dus een prima setje voor een beginnende car sharing ondernemer. Er zit echter wel wat werk aan: bij twee van de vier zit de sleutel in het contact vastgeklemd. De advertenties vind je op deze pagina.

Autovoetbal

Share'ngo zag zich in februari van vorig jaar genoodzaakt om de dienst op te schorten na een groot aantal ongelukken en vandalisme, maar dat houdt een echte Hollandse ondernemer uiteraard niet tegen. Mocht het car sharing-verhaal toch niet goed uitpakken, dan kun je de veredelde brommobielen altijd nog gebruiken voor hachelijke rit op de plaatselijke kartbaan of een Top Gear-style autovoetbal toernooi. Veel meer lol zul je met de felgele mobiele bushokjes waarschijnlijk niet kunnen hebben.

Elektrisch
  • Dienst Domeinen Roerende Zaken