Toyota GR GT3 Concept komt naar de straat

Met de GR GT3 Concept draait Toyota de bekende formule om. De exotische racer vormt namelijk de basis voor een straatauto en niet andersom.

Toyota GR GT3 Concept komt naar de straat

Toyota Gazoo Racing wist op de Tokyo Auto Salon vandaag alle aandacht te trekken met de spectaculaire GR GT3 Concept. Zoals je uit de naam en het agressieve aerodynamische pakket kunt afleiden is de machine bedoeld als voorproefje van een rasechte GT3-racer.

Het roer om

Dat riep echter de nodige vragen op. In de GT3-klasse is het namelijk gebruikelijk dat fabrikanten straatauto's ombouwen naar competitieve racers. Dat is immers veel goedkoper dan het andersom doen. Zo komt BMW dit jaar bijvoorbeeld met een extreme interpretatie van de reguliere M4. Toyota hield zich in het verleden aan die formule met de Lexus RC F GT3, maar gooit met de GR GT3 definitief het roer om.

Homologatiespecials

In een persbericht geeft Toyota aan dat de GR GT3 aansluit op de filosofie die het concern aanhield bij de creatie van de GR Yaris: in plaats van straatauto's ombouwen naar racers willen de Japanners racewagens bouwen voor de straat.

Toyota ziet via die aanpak meer kansen om van de racerij te leren en te innoveren. In feite wordt daarmee het aloude concept van de homologatiespecial teruggebracht. We kunnen dus gewoon een straatversie van de GR GT3 gaan verwachten.

Bekende V6

Wat er precies onder de langgerekte kap van de concept car ligt is niet bekend, maar het is niet meer dan logisch dat Toyota de bekende 3,5 liter twin turbo V6 zal hergebruiken.

De motor wordt in 415 pk-spec gebruikt in de Dakar-winnende Hilux Overdrive en in 680 pk sterke vorm in de GR010 Le Mans Hypercar. Een versie met er tussenin met 500-600 pk zou perfect zijn voor de GT3. Een hybride systeem is overigens (nog) geen optie: de Honda NSX GT3 moet het volgens de reglementen immers doen zonder elektrische assistentie.

Zonder homologatie

De R.S. 01 sloop de GT3-klasse binnen zonder de juiste papieren.

Mocht het toch te duur worden voor Toyota om een straatversie te bouwen, dan is er nog een uitweg om toch aan de start te komen. In 2015 wist Renault namelijk goedkeuring te verkrijgen van de FIA om de Sport R.S. 01 cupracer onder de GT3-reglementen te laten racen, ondanks het feit dat er geen straatversie van het model bestond.

Kennelijk kneep de organisatie een oogje dicht om de startvelden op peil te houden. Met een beetje gelobby kan Toyota dus hetzelfde doen. De GR GT3 straatauto is dus helaas geen garantie.

Autosport
  • Toyota, Toyota Gazoo Racing