Toyota GR Yaris Rally1 knalt voor het eerst door de sneeuw (videos)

Eind deze maand zal de nieuwste generatie rallymonster voor het eerst te maken krijgen met het diepe sneeuw van Zweden. Ter voorbereiding onderwierp Toyota de GR Yaris Rally1 aan een rigoreuze test in Finland.

Toyota GR Yaris Rally1 knalt voor het eerst door de sneeuw (videos)

Het World Rally Championship is dit jaar een nieuw tijdperk ingegaan. Onder de nieuwe Rally1-regels zagen we de Group B-achtige buizenframe chassis terugkeren, maar met een moderne twist. Dankzij hybride assistentie hebben de machines namelijk bijna 500 pk onder de kap. De wagens zijn niet alleen bijzonder rap, maar ook erg veilig, zoals Adrien Fourmaux bewees met zijn acrobatische crash tijdens de rally van Monte Carlo.

Onbekend terrein

Na de openingsronde in Monte Carlo is het op 24 februari tijd voor de tweede ronde van het kampioenschap in het ijskoude Zweden. De glibberige bergweggetjes van het prinsdom worden daarmee verruild door diepe sneeuw en dikke sneeuwbanken.

Die totaal andere omgeving maakt de rally een unieke uitdaging, zeker vanwege de onbekende eigenschappen van de Rally1-wagens in de sneeuw. Het extra vermogen en koppel van de 134 pk elektromotor is een nieuwe factor in de afstelling van de auto's. Om hun nieuwe wagen beter te leren begrijpen ondernam Toyota Gazoo Racing een test op de besneeuwde gravelwegen van Finland.

De GR Yaris Rally1 bleek niet eenvoudig te rijden te zijn op de gladde ondergronden. Finse Toyota coureur Kalle Rovanperä was tegenover Autosport positief, maar kon het niet laten om zijn twijfels door te laten schemeren:

"Het gevoel is positief maar het is best lastig, moet ik zeggen. We hadden veel te doen met de sneeuw-setup. Je hebt echt je handen vol aan deze auto in de sneeuw. Dit is de eerste keer met deze auto op het snelle gravel en de sneeuw en je kunt het gewicht echt goed voelen. Nu dat het sneeuwt en het best glad is, is [de auto] erg lastig om mee te rijden en je moet een hoop werk doen in de cockpit. Je moet erg precies en accuraat zijn met de auto. Het ziet er niet makkelijk uit, maar hopelijk kunnen we het goedmaken."

Cargasm
  • Toyota Gazoo Racing World Rally Team