Women's World Car Of The Year verkiezing slaat nergens op

De vrouwelijke versie van de jaarlijkse autoverkiezingen is nogal anders. Bij de helft van de categorieën is zelfs helemaal geen verschil te ontdekken.

Women's World Car Of The Year verkiezing slaat nergens op

Autorijden doet bijna iedereen. Het is nog steeds de beste manier om op middellange afstanden van A naar B te komen. Voor autokopers is het dus belangrijk om te weten welke vierwielers de beste zijn. Niemand wil immers opgescheept zitten met een onbetrouwbaar, onpraktisch hok.

Aangezien ruwweg de helft van de bevolking van het vrouwelijk geslacht is, is het ook niet onbelangrijk dat de specifieke wensen en eisen van vrouwen gehoord worden. Hiervoor is Women's World Car Of The Year in het leven geroepen: een verkiezing voor en door vrouwen.

Vreemde indeling

In basis is het een prima initiatief: mannelijke autojourno's zijn zich er waarschijnlijk niet van bewust wat een auto aantrekkelijk maakt voor de gemiddelde vrouw. Maar de manier waarop WWCOTY de categorieën ingedeeld heeft maakt het geheel niet veel duidelijker. Het kan aan ons liggen, maar de structuur van de verkiezing lijkt zich niet erg druk te maken over het gebruik van de standaard autosegmenten.

De gisteren aangekondigde winnaars van de WWCOTY-categorieën zorgen bij ons namelijk voor de nodige vraagtekens. Drie van de zes categorieën zijn logisch: een Jeep Wangler is inderdaad een 'Pure 4x4', de Peugeot 308 is een prima 'Urban Car' en de Audi e-tron GT is zeker een competente 'Performance Car'.

Bij de andere helft van de tabel zijn de verschillen echter totaal niet duidelijk. Volgens de juryleden is de Kia Sportage de beste 'Family SUV', de BMW iX de beste 'Large SUV' en de Ford Mustang Mach E de beste 'Large Car'.

Alles uit balans

Het grote probleem hiermee is dat categorieën elkaar helemaal niet uitsluiten. De BMW en Ford kunnen immers ook doorgaan voor Family SUV. Daarbij is de Ford dus blijkbaar een grote auto, maar geen grote SUV en is de BMW een grote SUV, maar géén grote auto. Alleen de middenklasse Kia is niet echt aan te merken als een grote SUV of grote auto.

Twee van de drie winnaars kunnen dus in alle drie categorieën geplaatst worden. Technisch gezien strijden drie auto's uit ruwweg hetzelfde segment om de kroon van auto van het jaar, waardoor de verkiezing niet bepaald in balans is. Het is alsof je bij de Oscars drie categorieën uitschrijft die allemaal een kleine variatie op 'Best Actor' zijn.

We zijn dan ook erg benieuwd welke Large Family SUV Car tot de beste uitgeroepen zal worden. Op 8 maart - Internationale Vrouwendag - wordt de winnaar bekendgemaakt.

Algemeen
  • World Women's Car Of The Year