El BANG! Fernando Alonso's Alpine ploft tijdens laatste testdag

Grote problemen voor Alpine in Barcelona! Na een kleine excursie via het grind vond de power unit van Fernando Alonso's A522 het welletjes. Door de flinke rookontwikkeling werd de sessie stilgelegd en moest Alonso teleurgesteld richting de pits.

El BANG! Fernando Alonso's Alpine ploft tijdens laatste testdag

Fernando Alonso heeft sinds de invoering van de turbo-hybride power units eigenlijk nooit geluk gehad. De Ferrari van 2014 had de zwakste motor van het veld en reed alsof de wielen er zijwaarts op zaten, en de McLaren-Honda jaren waren al helemaal dramatisch.

Zelfs met Renault-power kon de tweevoudig wereldkampioen in 2018 geen potten breken, waarop hij besloot met pensioen te gaan. De nieuwe ground effect reglementen deden hem echter terugkeren in de hoop op een eerlijker speelveld. Tijdens de laatste dag van de besloten test in Barcelona werd hij echter met zijn neus op de feiten gedrukt.

El Bang

Vlak nadat hij de snelste tijd van de sessie gezet had raakte Alonso plotseling van de baan. Even later bleek waarom: de Alpine begon opeens hevige rook uit te braken. Het probleem was duidelijk te groot om de ronde af te kunnen maken, waardoor Fernando de auto noodgedwongens stilzette. De marshals moesten er even aan te pas komen, maar er brak gelukkig geen brand uit.

Oliedruk

Naar verluidt werd het probleem veroorzaakt door een verlies aan oliedruk. De dit jaar volledig nieuwe Renault V6 zou bovendien op een hogere motorstand gezet zijn om de limiet op te zoeken.

Na veertien ronden werd die limiet duidelijk gevonden. Voor Alonso voelde de situatie vast op de meest ongemakkelijke manier erg bekend. Omdat er geen tuinstoelen voorhanden waren ging hij maar terug naar de pits.

Profetische Prost

De motorproblemen lijken de waarschuwingen van recent ontslagen Alpine adviseur Alain Prost op een indrukwekkende manier kracht bij te zetten. Vlak na zijn exit schetste de viervoudig wereldkampioen een akelig beeld van de nieuwe power unit.

De overstap naar een gespleten turbo - net zoals die van Mercedes - ging volgens Prost gepaard met zwakke prestaties en twijfelachtige betrouwbaarheid. Zo te zien heeft Le Professeur dan toch gelijk.

Formule 1
  • BWT Alpine F1 updates, BWT Alpine F1 Team