WTF? Nissan eert 240Z rallywinnaar met opgepompte Juke Hybrid

Ter ere van de Safari Rally overwinningen van de legendarische 240Z heeft Nissan een ronduit belachelijke hommage gebouwd. In plaats van de nieuwe Z heeft een Juke Hybrid een klassieke rally makeover gekregen. Waarom weet niemand.

WTF? Nissan eert 240Z rallywinnaar met opgepompte Juke Hybrid

Voor de grote merken met een lange geschiedenis is er altijd wel een feestje te vieren. Of het nu gaat om de eerste introductie van een legendarisch model, de sterfdag van de oprichter of belangrijke overwinningen op het circuit, de marketingafdeling weet er wel raad mee.

Daarbij is het natuurlijk cruciaal dat de gebeurtenis uit het verleden gelinkt wordt met het huidige modellenaanbod. Bij Nissan hebben ze daar kennelijk een nogal ruime interpretatie van.

Z te voorspelbaar

De East African Safari Rally overwinningen van de Datsun 240Z in 1971 en 1973 zijn eenvoudig te koppelen aan een model in het gamma van Nissan. Het merk heeft immers recent een nieuwe generatie van de Z neergezet. Die optie was kennelijk veel te voorspelbaar, want de eer ging om de een of andere reden naar een hybride Juke.

Oud en fout

De keuze voor een hybride crossovertje als basis voor een hommage aan een onvervalste sportwagen heeft natuurlijk alles te maken met de huidige automarkt. De Juke Hybrid verkoopt nou eenmaal veel beter dan de Z, zeker omdat die laatste in meerdere grote markten niet leverbaar is.

Voor mensen die niet bij de marketingafdeling van Nissan werken voelt de vergelijking tussen de Juke en 240Z echter ronduit bizar. Dat is de timing ook: we zitten immers precies tussen de 50-jarige jubilea van beide overwinningen in. In 1972 ging de overwinning namelijk naar Ford.

De reden daarachter is echter vrij simpel. De Juke Hybrid Rally Tribute Concept werd namelijk in juni vorig jaar al gepresenteerd. Een nieuwe video van Nissan UK gooide de wagen echter weer in de publiciteit.

Goed werk

Het feit dat we zelfs een jaar later nog praten over de tragische Nissan Juke Rally geeft aan dat de marketingjongens en meisjes van Nissan hun werk goed gedaan hebben. Slechte publiciteit is immers ook publiciteit.

Het is te hopen dat ze er niet te ver mee zullen doorslaan, maar we vrezen het ergste. Wellicht zullen we binnenkort een verbrede Leaf in de Calsonic-livery zien. Of wat dacht je van een Townstar met de Nismo Le Mans-kleuren en een enorme vleugel? Bij Nissan kan het allemaal.