Wolff: 'Niki Lauda had petje afgenomen voor Nyck de Vries'

Toto was diep onder de indruk van de prestaties van zijn coureur op Monza. Volgens het Mercedes-opperhoofd had de grote Niki Lauda het ultieme gebaar van respect aan Nyck getoond: het afnemen van de beroemde rode pet.

Wolff: 'Niki Lauda had petje afgenomen voor Nyck de Vries'

Naast alle heisa ronde de finish is de invalbeurt van Nyck de Vries hét gesprek van Monza. De Nederlander ging op zaterdagmorgen van koffie in de Mercedes hospitality naar een vrije training en kwalificatie in Alex Albon's Williams, nadat de Britse Thai te maken kreeg met een blindedarmontsteking.

Hierdoor reed De Vries zomaar voor twee verschillende teams in één weekend, na een excursie in de eerste vrije training voor Aston Martin. Zonder enige voorbereiding wist Nyck Q2 te halen en sleepte hij in de race zelfs twee punten naar binnen. Daarbij was hij in de Williams zelfs een bedreiging voor de AlphaTauri van Pierre Gasly, ondanks latere fysieke problemen.

De Vries met Williams CEO Jost Capito.

Petje af

Het sterke optreden van De Vries maakte uiteraard ook een onuitwisbare indruk op zijn baas. Na de race prees Toto Wolff de snelheid, intelligentie en het aanpassingsvermogen van zijn coureur. Volgens de Oostenrijker was Nyck zelfs zo goed dat hij de ultieme eer van Mercedes-adviseur en racelegende Niki Lauda had gekregen:

"Ik mag hem. Hij is gewoon een goede jongeman. Hij is niet alleen snel, zoals hij heeft laten zien in de junior categorieën, maar hij is ook intelligent en een goede team player. En dat is waarom hij het verdiende vandaag."

"Ik denk niet dat iemand anders het beter had kunnen doen dan hij deed. Je zit in een Aston Martin en rijdt rond met rake en dan word je op het laatste moment opgeroepen voor een andere auto. Je verslaat je teamgenoot met een flinke marge, start achtste en je finisht negende. Niki [Lauda] had zijn petje afgenomen voor [De Vries] als coureur."

Groot gebaar

Lauda droeg de beroemde pet in eerste instantie om de littekens van zijn horrorcrash op de Nordschleife iets te verbergen. Uiteindelijk maakte hij er echter een reclamebord van. Sponsoren betaalden grif geld om een logo op het hoofddeksel van de legendarische drievoudig wereldkampioen te krijgen.

Zodra de pet af ging had hij echter een hele andere betekenis. Dat gebaar bewaarde Niki als teken van respect voor coureurs die buitengewone prestaties geleverd hadden. Max Verstappen fans kunnen zich nog goed herinneren dat de oude grootmeester precies dat deed tegenover Jos Verstappen na de beroemde eerste overwinning van Max in 2016.

Volgens Wolff verdient Nyck de Vries dus minstens zoveel respect voor zijn run in de Williams.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, ProShots / Zuma Press / SIPA USA, Formula 1