Domenicali stelt gerust: 'Niet meer dan 24 races op de kalender'

Na de goedkeuring van de recordbrekende nieuwe kalender voor 2023 rijst de vraag waar het ophoudt. Volgens F1 CEO Stefano Domenicali zal de organisatie zich echter gewoon aan de afgesproken limiet van 24 Grands Prix gaan houden. Meer dan dat is toch écht teveel.

Domenicali stelt gerust: 'Niet meer dan 24 races op de kalender'

De F1-kalender heeft zo z'n ups and downs gekend, maar lange tijd schommelde het aantal races tussen de 16 en 18 per jaar. In 2012 werd echter de 20-grens doorbroken, waardoor een trend ingezet waar maar geen einde aan lijkt te komen.

Onder de vleugels van Liberty Media heeft de F1 een agressieve campagne ingezet om lucratieve groeimarkten te bereiken, met name in het Midden Oosten en de VS. De toevoeging van Saoedi Arabië, Qatar, Miami en Las Vegas en het behoud van de meeste traditionele Europese races heeft ervoor gezorgd dat de kalender volgend jaar z'n absolute maximum zal bereiken.

De spagaat

Volgens de door de FIA, F1 en de teams opgestelde Concorde Agreement mogen er maximaal 24 races per seizoen georganiseerd worden, waardoor de kalender van 2023 officieel bomvol zit. De F1 heeft echter nog steeds grote interesse van allerlei andere landen en steden. Plannen voor de terugkeer van het Zuid Afrikaanse Kyalami en een tweede Grand Prix in China zijn al naar buiten gebracht, en Europese steden zoals Nice en Madrid willen maar al te graag een straatrace organiseren.

Gezien de fanatieke expansiedrift van Liberty lijkt het dus een kwestie van tijd voordat er voorzichtig aan de Concorde Agreement gesleuteld zal worden. Daardoor zou de spagaat tussen traditionele circuits en de nieuwe festivallocaties geen probleem meer zijn. Volgens F1's opperhoofd Stefano Domenicali zal de sport de verleiding dit keer echter gaan weerstaan:

“Ik wil dat aantal [races] niet meer bespreken. Uiteindelijk hebben we het probleem van de waarde [van de sport] en ook wat betreft de druk op mensen en iedereen die over de hele wereld [moet zijn], niet alleen de teams, maar ook iedereen die werkt voor de F1. "

Traditie vs show

In plaats van ruimte creëren voor nog meer zielloze circuits met steenrijke eigenaren wil Domenicali verder bouwen op het bestaande aantal. De Italiaan wil daarbij kritisch gaan kijken naar wat elk circuit te bieden heeft voor de sport.

Elke Grand Prix moet immers ingericht worden als een grote show, een festival waar toevallig een paar (relatief) lawaaiige auto's rondjes rijden. Dat klinkt ons in de oren als een slecht verhuld dreigement: kom je als circuit tekort, dan kun je eenvoudig ingeruild worden voor het zoveelste project van een controversiële oliestaat, ordinaire gokstad of corrupte politicus:

"Ik denk dat dit het getal zal zijn en we rond dit aantal zullen gaan bouwen - vanwege de vraag die we hebben - aan de formule om te bepalen waar we het beste heen kunnen gaan. Dat zal draaien om het circuit zelf - dus de waarde van wat een mooie baan is [en wat niet] - de waarde van de investering erin, en wat de activatie voor de fans is die de promotor doet, wat is de waarde die we meebrengen voor de betrokken teams of fabrikanten?

Dus er zijn een hoop elementen die we af zullen wegen. Maar wat betreft getallen is dat precies het punt. Zoals ik zei, niet meer dan [24].

Formule 1
  • ProShots