Clarkson's Farm restaurant moet dicht van lokale gemeente: 'Visueel verontreinigend en niet duurzaam'

De vreetschuur op de Diddly Squat Farm moet volgens de lokale gemeente opgedoekt worden. Clarkson zou zich bij het opzetten van het restaurant niet gehouden hebben aan het bestemmingsplan van de beroemde boerderij.

Clarkson's Farm restaurant moet dicht van lokale gemeente: 'Visueel verontreinigend en niet duurzaam'

Sinds vorig jaar hebben we kunnen genieten van de capriolen van TV-legende Jeremy Clarkson op zijn eigen boerderij in de Britse Oxfordshire. De voormalig Top Gear en huidig The Grand Tour persoonlijkheid liet in detail zien hoe hij op zijn eigen manier het boerenleven in stapte.

Het leverde hilarische taferelen op, maar niet iedereen kon meelachen. De lokale gemeenteraad heeft namelijk een manier gevonden om een vervelend verhaal uit de serie te trekken.

Lelijk en niet duurzaam

In juli opende Jezza een restaurant op zijn Diddly Squat Farm, inclusief een buitengelegenheid met tafels, wc's en parkeerruimte. Dat deed hij echter zonder de juiste vergunning, aangezien zijn aanvraag zes maanden eerder afgewezen was. Een maand later kwam de gemeenteraad in actie met een dwangbevel richting de presentator: het restaurant moest op slot, zo meldt Sky News.

De boerderij gebruiken voor het uitbaten van een eetgelegenheid is namelijk in strijd met het bestemmingsplan, is niet duurzaam vanwege al het extra verkeer en zorgt bovendien voor visuele verontreiniging in het beschermde natuurgebied:

"[Het restaurant] is een materiële verandering van gebruik. De parkeergelegenheid, wc's en het verkeer zijn visueel verontreinigend en schadelijk voor het rurale karakter, de natuurlijke schoonheid en stilte van de Cotswold AONB (Area of Outstanding Natural Beauty). Het onrechtmatige gebruik van de Diddly Squat Farm vanwege het karakter, de schaal en locatie is niet duurzaam en onverenigbaar met de landelijke omgeving."

Clarkson in beroep

Het dwangbevel zou op 12 september van kracht worden, maar Clarkson had nog de mogelijkheid om in beroep te gaan. Het team van JC noemde de eisen van de raad 'buitensporig' en gaf aan dat er meer tijd nodig zou zijn dan zes weken om aan alle eisen te voldoen. Zes maanden zou eerder in de buurt komen.

De gemeenteraad heeft het beroep van Clarkson ontvankelijk verklaard, maar heeft nog geen datum geprikt voor de behandeling ervan.

Formule 1
  • Amazon Prime Video, BrunoPress