Singapore verwijdert vier bochten F1-circuit

Het krappe stratencircuit wordt komend jaar een stuk sneller. Door het afsnijden van het bocht 16-19 complex wordt een nieuw recht stuk gecreëerd.

Singapore verwijdert vier bochten F1-circuit

Vanwege de regen zorgde de terugkeer van de Grand Prix van Singapore voor de nodige actie. Onder normale omstandigheden is het circuit echter een tweede, iets bredere versie van Monaco.

Door de vele 90 graden bochten en relatief korte rechte stukken zijn er nu eenmaal weinig inhaalmogelijkheden. Nergens is dat zo erg als het rechthoekige complex van bocht 16, 17, 18 en 19, waar het circuit even een drijvend platform op draait om langs tribunes te komen.

Renovatieproject

De lokale overheid loopt echter al een tijdje met een renovatieplan voor het platform waar de bochten zich op bevinden. Vanwege de pandemie kon er echter niet met het project gestart worden. Na de succesvolle race dit jaar is het startschot echter toch gegeven.

De renovatiewerkzaamheden zullen pas medio 2026 afgerond worden. In de tussentijd moet er dus een oplossing gevonden worden voor het Grand Prix circuit. De gekozen oplossing is bijzonder simpel: de organisatie trekt gewoon een rechte lijn tussen wat nu bocht 16 en bocht 19 zijn.

Stadion-sectie

Singapore grijpt de kans meteen aan om de tribunes in de sectie ook een nieuwe inrichting te geven. Met een beetje inspiratie van Mexico City heeft de organisatie een stadion-sectie laten pennen. Net als in Mexico zal het stuk circuit dat zich om de tribunes wikkelt echter voor bijzonder weinig actie kunnen zorgen.

In tegenstelling tot het huidige complex zal het nieuwe rechte stuk tussen 16 en 19 juist wel meer spanning in de races kunnen brengen. Er is dan immers ruimte voor een lange DRS-zone met een harde remzone, perfect voor slipstreamen en uitremmen.

Helaas gaat het nieuwe rechte stuk er na drie jaar dus weer uit. Het is te hopen dat de organisatie goed meekijkt met de komende vier Grands Prix en de juiste lessen leert.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool