De Top Gear TVR Sagaris kan van jou zijn

De brute machine die Jeremy Clarkson dertien jaar geleden aan het giechelen bracht kan bij jou op de oprit komen. Luxedealer Hilton & Moss biedt de feloranje voormalige TVR-perswagen namelijk aan voor een relatief zacht prijsje.

De Top Gear TVR Sagaris kan van jou zijn

Er zijn maar weinig merken zo gestoord als TVR. Met name onder leiding van boomlange parttime oplichter Peter Wheeler produceerde het Britse bedrijfje de ene na de andere monsterachtige sportwagen.

Daarbij was het recept altijd hetzelfde: een ruggengraatchassis, vederlichte kunststof carrosserie, een interieur uit een andere dimensie, de grootste en luidste motor die beschikbaar was en nul veiligheidssystemen. De meest extreem uitziende interpretatie van dat recept kwam in 2005 op de markt in de vorm van de Sagaris.

Een TVR met manieren

Door de belachelijk brute styling gaf de naar oud-Iraanse strijdbijl vernoemde wagen de indruk nog gevaarlijker zijn dan zijn mindere broertjes. Het originele doel van de auto was echter deelname aan de GT2-klasse op Le Mans, waardoor het met het rijgedrag zowaar een keer goed zat.

Het vermogen van de vier liter Speed Six zesinlijn (406 pk) kon dus veel beter overgebracht worden op de weg dan in een Tuscan of Tamora. Met de bijzondere eigenschap om niet meteen te crashen maakte de Sagaris meteen een diepe indruk bij de pers.

Top Gear

Die diepe indruk werd gemaakt door de wagen die op dit moment te koop staat bij Britse luxedealer Hilton & Moss. Het Chameleon Orange-exemplaar fungeerde als de perswagen van TVR in 2005.

De auto werd op de gevoelige plaat gezet voor meerdere magazines, waaronder Autocar en EVO. Het grootste publiciteitsmomentje voor de machine was echter een optreden bij de beste versie van Top Gear. Na een uitgebreide test werd de Sagaris door niemand minder dan Jeremy Clarkson beschreven als 'de beste TVR ooit gemaakt'.

Perfect bewaard

Een dikke zeventien jaar later is de auto uit dat bekende filmpje toe aan een nieuw eigenaar. De Sagaris was tot januari 2006 in bezit van de fabriek, waarna hij doorverkocht werd naar een particulier. Na een onderhoudsprogramma bij de fabriek werd de TVR onderhouden bij gerenommeerde specialisten STR8SIX.

De auto heeft nog altijd slechts 44.500 mijl (71.615 kilometer) op de teller. Na ontvangst is er bij Hilton & Moss nog een nieuwe koppeling in gezet. De Sagaris is bovendien verre van kaal: zo krijg je onder andere een DAB radio, airco en elektrisch verstelbare lendensteunen mee. Naar ABS, traction control, ESP en airbags kun je echter eeuwig blijven zoeken. H&M biedt je voor de gemoedsrust nog wel even een jaar garantie op je fragiele Britse straatracer.

Zacht prijsje

Maar wat betaal je nu eigenlijk voor de perswagen die een iconische, zeldzame sportwagen in het geheugen van petrolheads gegrift heeft? Niet bijzonder veel. Ondanks een gelimiteerde productie van ongeveer 200 exemplaren is de Sagaris geen extreem dure machine.

De Chameleon Orange-perswagen zit met 69.995 pond (80.449 euro) zelfs aan de lagere kant van de school. Gezien het verleden en de onderhoudshistorie van dit exemplaar is dat toch een best zacht prijsje.

Cargasm
  • Hilton & Moss