Lancia laat van zich horen met bizar sculptuur 

Het Italiaanse spookmerk heeft een eerste, flink verwarrend teken van leven gegeven. Met een hip versimpeld logo en een vaag sculptuur start Lancia een 'renaissance'.

Lancia laat van zich horen met bizar sculptuur 

De situatie van Lancia is een dikke tien jaar één van de meest vreemde in de autowereld. Het noodlijdende net-niet luxemerk verkocht in 2010 haar ziel door een serie Chryslers aan te beiden met het eigen logo. Zo ontstonden de Thema (300), Flavia (200 Convertible) en de fantasieloos omgedoopte Voyager.

Zeven jaar later bleek het Amerikaanse badge engineering experiment faliekant gefaald te zijn. Lancia liet vrijwel alle modellen vallen en trok zich terug tot binnen de grenzen van Italië, waar het tot op de dag van vandaag een omgekatte Fiat Panda produceert.

Lancia's comeback

Het was een roemloos einde voor een merk dat zoveel innovaties introduceerde. Althans, zo leek het. In de jaren die volgden werd immers keer op keer door Stellantis topmannen georakeld over een comeback van Lancia. Zo zou er een nieuwe Delta komen en zou Lancia een plek krijgen in de bijzonder verwarrende portfolio van het megaconcern.

Door middel van een elektrisch 'skateboard'-platform zou het delen van de techniek tussen merken bovendien veel makkelijker worden. Vanaf 2024 kwamen er naar verwachting minimaal drie modellen uit.

Pu+Ra?

Bij de Lancia Design Day kwam het ondode merk met een eerste teken van leven. Helaas werden er geen productierijpe modellen of zelfs concept cars getoond. Lancia kwam niet verder dan een hippe, versimpelde versie van hun logo en iets dat de Pu+Ra Zero moet heten.

Dit excentrieke sculptuur moet de basis vormen voor de designtaal van de nieuwe generatie Lancia's. Het ding heeft echter nog het meest weg van een niet bepaald gebruiksvriendelijke computermuis.

Fans van Lancia komen dus wederom bedrogen uit. Opnieuw heeft het merk eigenlijk niets te melden. Het enige echte nieuws is de aankondiging van de korte film Lancia: The New Renaissance. De film moet de PR-machine aan gaan zwengelen voor de onthulling van het eerste nieuwe model in 2024. Dat model is - je raadt het al - een nieuwe Ypsilon.

Nieuws
  • Stellantis