Airflow Concept is de elektrische toekomst van Chrysler

Met deze conservatief gelijnde crossover wil Chrysler een ware revolutie teweeg gaan brengen.

Airflow Concept is de elektrische toekomst van Chrysler

Elk zichzelf respecterend automerk wil zichzelf maar al te graag profileren als vooruitstrevend en innovatief. Dat was echter nu net waar het bij Chrysler aan schortte. De minst grote van de traditionele Big Three modderde namelijk jarenlang aan met verouderde motoren en platforms.

De Dodge-divisie bleef zelfs vrolijk doorsleutelen aan de inmiddels veertien jaar oude Challenger door er steeds grotere, krachtigere en minder zuinige HEMI's in te gooien. Geweldig voor de liefhebbers, maar natuurlijk totaal niet passende binnen de moderne autoindustrie.

Nieuwe generatie

Onder de vleugels van super-concern Stellantis komt daar echter verandering in. Net zoals vrijwel alle andere merken werkt Chrysler nu hard richting het realiseren van een volledig elektrische toekomst. In 2025 komt de eerste EV op de markt. Dat model vormt het startschot voor een volledige transitie, die al in 2028 plaats moet vinden. Met de Airflow Concept gaf Chrysler op de Consumer Electronics Show in Las Vegas alvast even een voorproefje van die nieuwe generatie.

Airflow II

De naam van de nogal gewoontjes ogende crossover verraadt meteen de intentie van Chrysler. In 1934 lanceerde het merk namelijk een voor de tijd bijzonder geavanceerd model onder dezelfde naam. Geïnspireerd door de luchtvaartindustrie voorzag Chrysler de originele Airflow van een aerodynamische, zelfdragende carrosserie en werd de motor verder naar voren geplaatst om de gewichtsverdeling, het weggedrag en het comfort van de passagiers te verbeteren.

De afgeronde vormen gaven de auto voor de tijd echter een bizar uiterlijk, waardoor de meeste klanten de Airflow links lieten liggen. Chrysler bouwde tussen 1934 en 19 slechts 29,600 exemplaren van het model. Het werd een enorme flop. De auto was zijn tijd simpelweg te ver vooruit.

Teleurstellende toekomstvisie

Aan de hand van de naam kunnen we dus veel verwachten van de nieuwe Airflow. De radicale vooruitstrevendheid van het origineel is echter moeilijk terug te vinden in de Mustang Mach-E-achtige. Chrysler meldt dat de crossover beschikt over een elektromotor van 201 pk op elke as en dat de actieradius tussen de 563 en 643 kilometer ligt.

Verder is er een Level 3 autonoom systeem aanwezig, wat betekent dat de auto zich alleen in bepaalde situaties zelf kan redden. Tot zover zien we nog niets dat echt als futuristisch aan te merken is

Productierijp

Volgens de in september aangestelde CEO Christine Feuell is dat dan ook helemaal niet de bedoeling. In plaats van ver vooruit te kijken, zoals met de originele Airflow, wil Chrysler met de nieuwe concept car vooral technieken en styling demonstreren die we daadwerkelijk terug gaan zien het aankomende elektrische aanbod. De Airflow is dus zo goed als productierijp. Zo zit het ruime interieur van de Airflow vol met tablet-achtige schermen en is het stuur een afgerond vierkant, net zoals de grote Chryslers uit eind jaren '50.

eVMP

De Airflow en zijn afgeleiden krijgen bovendien geen eigen platform. Als enige merk binnen Stellantis met een noemenswaardige elektrische portfolio is Peugeot namelijk druk bezig om varianten van het eVMP-platform onder de modellen van de rest van het concern te schuiven.

Na Opel, Lancia en Alfa Romeo staan de modellen van Chrysler op de nominatie. Chrysler heeft nog geen indicatie gegeven waarmee het merk de elektrische revolutie af wil trappen, maar een midsize crossover zoals de Airflow lijkt de meest logische stap. In 2025 kunnen we hoogstwaarschijnlijk de productieversie verwachten.

Elektrisch
  • Stellantis