Alfa Romeo brengt tot 2026 elk jaar nieuw model uit

Onder de vlag van autogigant Stellantis zijn er grootse plannen voor het roemruchte Italiaanse merk. Het modellenaanbod van Alfa Romeo wordt de komende tijd in recordtempo aangevuld.

Alfa Romeo brengt tot 2026 elk jaar nieuw model uit

De afgelopen tien jaar is het ooit zo trotse Alfa Romeo een schim van zichzelf geworden. Toen de qua verkopen al tegenvallende 159 in 2011 uit productie ging bleef het merk steken met slechts twee modellen: de MiTo en Giulietta.

In 2015 kwam daar gelukkig de achterwielaangedreven Giulia sportsedan bij, gevolgd door de Stelvio SUV. Ondanks lovende kritieken hebben die wagens het tij echter niet kunnen keren. Ook de exotische, bij Maserati gebouwde 4C kon het imago van Alfa niet voldoende opbouwen om verkoopsuccessen te boeken.

Salvo aan Alfa's

Onder de vleugels van het vorig jaar gestichte superconcern Stellantis moet het roer weer eens volledig om. Na jaren van grote beloftes moet Alfa Romeo het vanaf volgend jaar een keer waar gaan maken met de lancering van de compacte Tonale SUV.

De auto zal een voorbode zijn van een salvo aan nieuwe Alfa's. Tegenover Automotive News Europe beloofde kersverse CEO Jean-Philippe Imparato elk jaar een primeur te hebben: "Alfa Romeo zal elk jaar een nieuw model lanceren, tot 2026."

Alfa Romeo Tonale Concept (2019)

Vijf modellen

De Tonale komt in maart van volgend jaar op de markt en is dus de eerste in een reeks van vijf nieuwe modellen. Volgens de geruchtenmolen volgt er in 2023 een nog kleinere crossover met de naam Brennero. Een tweede generatie van de Giulia/Stelvio en nieuwe interpretaties van de GTV en MiTo staan ook op de planning.

Alfa Romeo Gloria Concept (2013)

Badge-engineering

Voor de echte Alfisten zal er waarschijnlijk weinig zijn om naar uit te kijken in de nieuwe plannen van Stellantis. De drang om kosten te besparen en marges te vergroten zal waarschijnlijk gaan leiden tot Volkswagen-achtige praktijken. De beroemde Alfa-badge wordt dan geplakt op platforms geleend van allerlei andere merken uit de portfolio, van Peugeot tot Jeep.

Vanaf 2026 moeten alle Stellantis-merken bovendien overstappen op een volledig elektrisch aanbod. Aangezien de Italiaanse en Amerikaanse kanten van het concern geen ster zijn in het ontwikkelen van EV-platforms zal dit voor de rekening komen van PSA. Toekomstige Alfa Romeo's en Lancia's zullen helaas dus niet veel meer zijn dan omgekatte elektrische Peugeots.

Nieuws
  • Stellantis -Alfa Romeo