Volgende patiënt: Alfa Romeo gelinkt aan deal met Red Bull

Na Porsche, Ford en Hyundai is er een vierde kandidaat aangesteld voor een partnerschap met Red Bull. Volgens gerenommeerde F1-journalist Joe Saward zou Alfa Romeo namelijk best wel eens de overstap kunnen maken naar Milton Keynes.

Volgende patiënt: Alfa Romeo gelinkt aan deal met Red Bull

Sinds het - opnieuw - wegvallen van Honda wordt er druk gespeculeerd over de toekomst van Red Bull's motorprogramma. Het onafhankelijke Red Bull Powertrains project wordt telkens verwoed verbonden aan grote fabrikanten met een zijlingse interesse in de Formule 1.

Het feit dat RBR het toch echt zelf wil gaan doen lijkt er bij veel publicaties gewoonweg niet in te gaan. Na het klappen van de deal met Porsche komen daarom de meest vergezochte namen voorbij. Brits F1-journalist Joe Saward heeft ons de nieuwste gegeven: Alfa Romeo.

Dure stickers

In zijn persoonlijke blog schetst Saward een scenario waarbij Alfa Romeo de merkrechten van de RBPT motoren overkoopt, maar verder geen technische betrokkenheid zal hebben. Het merk zit op dit moment immers in dezelfde situatie als titelsponsor van Sauber. Het Zwitserse team rijdt immers al sinds 2010 met Ferrari-motoren rond. Nu Audi de tent in Hinwil overneemt moet Alfa Romeo voor 2024 echter op zoek naar een positie elders. De vrije ruimte op de motorkap van de Red Bull zou volgens Saward het ultieme alternatief zijn:

"Red Bull Powertrains zou een slam dunk zijn voor een fabrikant - zo lang het team een competitieve motor kan bouwen in 2026. Een automerk zou de F1 in kunnen komen met minimaal risico en maximale publiciteit, met een fractie van de kosten dat zo'n programma normaal vraagt. Dus is het zo bijzonder dat we namen horen zoals Ford, Hyundai, Porsche enzovoort? Het zou zelfs Alfa Romeo kunnen zijn."

Interne politiek

Saward's idee is leuk en aardig, maar gaat voorbij aan het feit dat Alfa Romeo een groot probleem boven zich heeft hangen. Het merk is namelijk onderdeel van het gigantische Stellantis-concern, waar toevallig ook Ferrari onder valt. In zee gaan met de grootste concurrent van de Scuderia zou uiteraard de nodige interne politieke ruzies veroorzaken.

Ferrari vindt het nu immers prima dat Alfa Romeo wat aanklooit in het middenveld met trouwe klant Sauber. Eventuele successen kunnen bovendien toegeschreven worden aan de geleende Ferrari-motor. Een razendsnelle Red Bull met een klavertje vier op de flanken zal er bij het management in Maranello echter niet in gaan.

Leven buiten F1

Alfa Romeo 185T, de laatste echte F1 Alfa.

Vooralsnog lijkt Saward's speculatie dus niet veel meer te worden dan dat. De laatste keer dat Alfa Romeo openlijk concurreerde met Ferrari was immers in 1985, een jaar voordat het merk opgekocht werd door Ferrari's moederbedrijf Fiat.

Alle opvolgende raceprojecten werden op categorieën buiten de F1 gericht. Ver weg van het vaarwater van de Scuderia begon Alfa Romeo namelijk een succesperiode in de toerwagenracerij. Wellicht dat het merk opnieuw zo'n uitdaging zal moeten zoeken.

Formule 1
  • BrunoPress, WikiMedia Commons