Vietnam's F1-circuit alsnog geopend

Het semi-permanente Hanoi Street Circuit heeft twee jaar na de gefaalde Grand Prix toch actie gezien. De Formule 1 was echter nergens te bekennen.

Vietnam's F1-circuit alsnog geopend

Het is inmiddels alweer twee jaar geleden dat de Grand Prix van Vietnam afgelast werd. Temidden van de uitbraak van de pandemie leek een race door de straten van Hanoi al vrij vergezocht, maar opvallend genoeg waren COVID-restricties niet de aanleiding voor het falen van het evenement.

De arrestatie van lokale politicus en organisator Nguyen Duc Chung op verdenking van corruptie en het verduisteren en kopiëren van geheime staatsdocumenten. Duc Chung verdween uiteindelijk voor vijf jaar achter de tralies, waardoor het F1-project strandde. Het permanente gedeelte van het Hanoi Street Circuit was in de tussentijd echter al voltooid.

Verlate opening

Twee jaar na dato werd het circuit op nieuwjaarsdag eindelijk geopend. Helaas was dat niet vanwege de terugkeer van de Formule 1, maar voor de lokale viering van de Honda Thanks Day.

De originele, 5,6 kilometer lange layout werd uiteraard niet gebruikt. Het evenement bleef beperkt tot het permanente gedeelte van het circuit. Verder dan een paar parades en vriendschappelijke races tussen Honda-bestuurders ging het niet.

Kans verkeken

Het in gebruik nemen van een gedeelte van het circuit is een positieve stap, maar van F1-ambities zijn al lang geen sprake meer. Nu de F1 aan het maximum aantal Grand Prix per seizoen zit (bij de terugkeer van China) is er simpelweg geen plaats meer voor Hanoi.

Althans, niet zonder een traditioneel circuit zoals Spa op te offeren. Aangezien ook Zuid-Afrika en verscheidene steden in de rij staan ziet het er slecht uit voor Vietnam. Het permanente gedeelte van het circuit zal waarschijnlijk als enige bewijs van de gedroomde Grand Prix achterblijven.

Formule 1
  • Vietnam Grand Prix Corporation, Formula 1