Max Verstappen snapt niet waarom Hamilton hem blijft raken

De gevechten tussen Max en Lewis eindigen maar al te vaak in hard contact. De tweevoudig wereldkampioen vraagt zich hardop af hoe dat toch elke keer komt.

Max Verstappen snapt niet waarom Hamilton hem blijft raken

Lewis Hamilton en Max Verstappen zijn nu al acht seizoenen op dezelfde grid te vinden. Het merendeel van die tijd hadden de twee door grote snelheidsverschillen weinig van elkaar te vrezen, maar in 2021 werden de twee bittere rivalen. De harde gevechten tijdens het seizoen liepen bij maar liefst vijf Grand Prix uit op contact, met het botsfestijn van Saoedi Arabië, de clash op Monza en de megacrash op Silverstone als de grootste voorbeelden.

Door de terugval van Mercedes in 2022 kwam er een eind aan die strijd, maar meteen bij de eerste kans maakte het duo opnieuw brokken. Bij de GP van São Paulo gaven de twee elkaar geen ruimte in de eerste bocht, waardoor er opnieuw flinke schade ontstond. In een controversiële beslissing kreeg de Nederlander uiteindelijk de schuld van het incident.

Een generatie-ding

De clash van Interlagos was voor Autosport aanleiding om Verstappen aan de tand te voelen over zijn gevechten met Hamilton. De tweevoudig wereldkampioen heeft immers met geen enkele andere coureur zoveel contact gehad de afgelopen twee seizoenen. Autosport wilde graag weten of Max zich in gevecht met Lewis nog harder en compromislozer instelt.

De Nederlander gaf aan dat dat niet het geval is. Wat alle incidenten precies veroorzaakt is Verstappen een raadsel. Met de coureurs van zijn generatie zoals Charles Leclerc, Carlos Sainz en George Russell waren er immers nooit grote problemen de afgelopen jaren:

"Nou, ik moet hierbij voorzichtig zijn met wat ik zeg, maar met iedereen waarmee ik dit jaar gevochten heb was het heel erg hard en agressief maar raakten we elkaar eigenlijk nooit. Op de een of andere manier is dat met Lewis een ander verhaal. En ik begrijp het eerlijk gezegd niet."

"Zoals dit jaar, oké, we hadden niet veel gevechten. Maar in Brazilië raakten we elkaar - dat was niet mijn bedoeling. Ik kreeg er de schuld van, wat ik niet eerlijk vond. Als het een race-incident geweest was had ik er mee kunne leven. Maar...ik begrijp het niet. Misschien is het gewoon iets van een generatie - dat we elkaar beter begrijpen, we vriendelijker racen met elkaar. Ik snap het niet."

Beter met George

Verstappen benadrukte dat zijn aanpak niet anders is in gevecht met Hamilton. Hij verbaast zich er dan ook over dat hij op datzelfde weekend in Brazilië een heel andere ervaring had met Lewis' teamgenoot George Russell. Tijdens de Sprint voerden Russell en Verstappen een prachtige gevecht met meerdere inhaal- en verdedigingsacties, zonder enig contact. Max was naar eigen zeggen van plan hetzelfde te doen met Sir Lewis, maar dat liep helaas anders:

"Maar ik heb niet het gevoel dat ik iets anders doe bij Lewis of bij de andere coureurs in hoe we racen. Want de dag ervoor met George hadden we een geweldig gevecht - de deur dichtgooien, verdedigen, elkaar eruit remmen. Dat was heel leuk en ik probeerde hetzelfde te doen in de hoofdrace - zo'n gevecht te hebben. Maar helaas kregen we dat niet werkend."

Commentaar vs kritiek

Autosport wilde ook nog even weten waarom Verstappen het nodig vond om op zijn woorden te letten bij het beantwoorden van die specifieke vraag. Max legde even fijntjes uit dat elke vorm van commentaar in Engeland al snel opgevat wordt als hevige kritiek. De Nederlander wilde voorkomen dat hij daarmee de bron zou worden van de zoveelste storm aan haat:

"Omdat dit in Engeland heel snel opgevat kan worden als kritiek. En dan word ik er op aangesproken. Ik respecteer Lewis heel veel voor wat hij bereikt heeft in de sport, maar daarom kan ik niet echt begrijpen waarom we niet echt kunnen racen zoals ik met de anderen heb gedaan."

"Natuurlijk is iedereen anders in zijn aanpak. Ik weet dat Charles anders is dan George, of Carlos, of Checo, of wie dan ook. Ik moet een beetje voorzichtiger zijn daarmee want het wordt onmiddellijk opgevat als kritiek. En dan beginnen mensen op je te haten. Nou, dat is niet mijn bedoeling."

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA, BrunoPress