SsangYong verandert naam vanwege 'pijnlijk imago'

Het oude lievelingsmerk van visboeren en manegehouders gaat verdwijnen. Na een overname door KG Group zal de naam SsangYong Motors bij het grofvuil worden gezet.

SsangYong verandert naam vanwege 'pijnlijk imago'

Er zijn maar weinig merken waar zo lacherig over gedaan wordt als SsangYong. De Zuid-Koreaanse SUV en MPV-specialist met name aan het begin van de eeuw op de lachspieren met het ene na het andere afgrijselijk ogende model. De Rodius MPV met zijn dakkapel en de Actyon met zijn bizarre neuspartij wisten vriend en vijand te verbazen.

Met de dichte versie van de laatste model had het merk overigens een primeur in handen: de coupe-achtige SUV was de BMW X6 namelijk met een vol jaar voor. Om de een of ndere reden was de Koreaanse interpretatie van een 'SAV' echter niet zo succesvol.

Populaire werkpaarden

Onder de vaak - uitdagende - styling zat echte onverwoestbare techniek. Sinds 1991 werkte het merk namelijk nauw samen met Mercedes-Benz. De afdankertjes van het merk met de ster maakte modellen als de Musso, Korando en Rexton bijzonder populair bij bouwvakkers, marktkooplui en manegehouders. Voor een fractie van de prijs haalde je immers een betrouwbaar en ijzersterk werkpaard in huis.

Pijnlijk imago

De goede reputatie van de fullsize terreinwagens is echter niet genoeg om het merk te redden, zo stelt nieuwe eigenaar KG Group. De kleine loyale fanbase weegt volgens voorzitter Kwak Jea-sun niet op tegen het 'pijnlijke imago' dat aan de naam kleeft, ondanks de tegenwoordig veel conservatievere ontwerpen.

Slechts zeven maanden na de overname van het merk heeft KG Group daarom besloten het merk op te doeken, aldus The Korea Herald:

"De naam - SsangYong Motor - heeft een fanbase met goede herinneringen, maar heeft ook een pijnlijk imago."

'KG Mobility'

SsangYong Motor moet voortaan door het leven gaan als het zielloze en slecht herkenbare KG Mobility. Naast de naamsverandering komt er bovendien een nieuwe logo, bedrijfskleuren en marketingstrategie.

Het aan de kant schuiven van de oude merknaam geeft KG bovendien de vrijheid om het bedrijf om te buigen naar een 'total mobility firm', een toverwoord voor een autobouwer die ook deelplannen, private lease en autonoom rijden aanbiedt.

De SsangYong Torres midsize SUV werd in 2022 gepresenteerd.

37 jaar

De naamsverandering door KG Group is niet de eerste in de geschiedenis van het merk. SsangYong (dubbele draak) begon namelijk al in 1954 als Dong-A Motor, een leverancier van militaire en industriële voertuigen, met name voor het in Korea gestationeerde Amerikaanse leger.

In 1986 werd Dong-A overgenomen door de SsangYong Business Group en ontstond SsangYong Motor. De naam overleefde vier overnames door Daewoo Motors, SAIC Motor, Mahindra Automotive en Edison Motors. Na 37 jaar valt dankzij KG Group echter toch het doek voor het Zuid-Koreaanse nichemerk.

Nieuws
  • SsangYong Motors