Toto's trauma: 'Ik denk nog steeds veel aan Abu Dhabi 2021'

Het spook van Abu Dhabi blijft die arme Wolff maar achtervolgen. Tegenover The Times gaf Toto toe nog vaak na te denken over de laatste race van 2021...

Toto's trauma: 'Ik denk nog steeds veel aan Abu Dhabi 2021'

We zijn inmiddels meer dan een jaar en een extra titel voor ene M. Verstappen verder, maar met dank aan Herr Wolff komen we er maar niet vanaf: de Grand Prix van Abu Dhabi van 2021.

De onder andere door de controversiële beslissing van voormalige raceleider Michael Masi besloten finalerace zit nog altijd erg hoog in het geheugen van de boomlange Oostenrijker. Het heeft hem immers een voordelige sponsordeal met Bose gekost. En de rijderstitel, natuurlijk.

Eindeloos in de herhaling

In de nasleep van de finale bleven Lewis Hamilton en Toto Wolff de herinnering aan de race in leven houden, geholpen door de evenveel getraumatiseerde Britse pers. Eens in de zoveel maanden kwam er weer een interview naar buiten waarin dezelfde punten werden herhaald.

Na de tweede titelwinst voor Max Verstappen en de eerste constructeurstitel voor Red Bull sinds 2013 dachten we van die praktijken af te zijn, maar tegenover The Times herhaalde Toto recent het trucje nog maar een keer.

Oneerlijk en ongelooflijk

Dertien maanden na de beslissende race op Yas Marina lig Toto er naar eigen zeggen nog altijd vaak wakker van. De Oostenrijker is niet langer woedende over de situatie, maar nog altijd stomverbaasd. Hij kan er nog steeds niet bij hoe het zover heeft kunnen komen:

"Het was moeilijk na Abu Dhabi. Ik heb het principe dat de stopwatch nooit liegt altijd mooi gevonden; het team dat wint is het team dat het verdient om de kampioen te zijn. Maar dit was anders. Aan het einde van de race nam een individu beslissingen die nergens in het reglement voorkwamen en zo drastisch waren dat ze de uitkomst ongelooflijk maakten."

Uiteraard schroomde Wolff opnieuw niet om even uit te halen naar aartsrivaal en 'the guy' Michael Masi. Volgens Toto was het de 'menselijke fout' van de Australiër die het kampioenschap op zijn kop zette. Het was dus niet meer dan logisch dat Masi een functie elders kreeg. Desondanks piekert Toto nog al te vaak over de oneerlijke en ongelooflijke situatie:

"Dat is een moment wanneer je je liefde voor de sport verliest...het principe van eerlijkheid was verbroken. De FIA haalde die gozer van zijn functie omdat het een menselijke fout was. Maar het is nu al gedaan. Ik denk er nog steeds veel aan, maar niet met woede. Het is gewoon niet te bevatten hoe het tot stand kwam."

Formule 1
  • BrunoPress